Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Filmul „Quo vadis, Aida?”, recompensat cu Premiul Publicului LUX 2022
lux

Filmul „Quo vadis, Aida?”, recompensat cu Premiul Publicului LUX 2022

Filmul „Încotro, Aida?/ Quo vadis, Aida?” al regizoarei Jasmila Žbanić a primit Premiul Publicului LUX 2022 din partea președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, în timpul unei ceremonii organizate pe 8 iunie.

În decembrie 2021, lungmetrajul co-producţie B​osnia şi Herţegovina, Norvegia, Olanda, Austria, România, Franţa, Germania, Polonia și Turcia a fost ales, la gala premiilor EFA, filmul european al anului 2021 și s-a impus și la categoriile regizor european și actriță europeană (Jasna Duričić).

„Acest film reprezintă un apel puternic la justiție pentru femeile și mamele din Srebrenica care au fost martore la uciderea atroce a peste 8,000 de persoane dragi. Astfel de atrocități și crime împotriva umanității nu trebuie uitate niciodată”, a declarat președinta Metsola la ceremonia care a avut loc în hemiciclul de la Strasbourg, potrivit unui comunicat. „Premiul Publicului LUX creează punți între activitatea noastră politică și activitatea creativă a cineaștilor din Europa. Filmele LUX reflectă, prin artă, sentimentul luptei pentru drepturile civile, drepturile omului, justiție, democrație și libertate.”, a adăugat ea.

Acceptând premiul, regizoarea Jasmila Žbanić din Bosnia și Herțegovina a declarat: „Când pregăteam un film despre genocidul din Srebrenica, m-am gândit că războiul din Bosnia, din Croația, din regiunea noastră, a fost ultimul din Europa. Am fost atât de șocată să aflu că noi, europenii, am permis existența războiului în Ucraina. Vă solicit tuturor să găsiți o modalitate de a opri acest război”.

Supraviețuitoarea masacrului din Srebrenica și președinta Asociației mamelor din Srebrenica Munira Subašić, s-a adresat de asemenea eurodeputaților și a declarat: „În Ucraina, mamele plâng, căutând oasele fiilor lor. Prin urmare, vă rog să opriți războiul din Ucraina, astfel încât cât mai puține mame din lume să fie nevoite să sufere.”

„Flee” și „Great Freedom”, finaliste

Celelalte două filme selecționate pentru premiu au fost „Flee” al regizorului danez Jonas Poher Rasmussen și „Great Freedom” al regizorului austriac Sebastian Meise.

Filmul câștigător a fost ales prin combinarea votului publicului și a votului eurodeputaților, fiecare având o pondere de 50%. Votul publicului a fost deschis până la 25 mai, iar eurodeputații au putut vota până la 7 iunie.

„Quo vadis, Aida?”

„Quo vadis, Aida?” al regizoarei Jasmila Žbanić, a fost produs în colaborare de Bosnia și Herțegovina, Austria, Olanda, Franța, Polonia, Norvegia, Germania, România și Turcia. Aida este translator pentru forțele de menținere a păcii din Srebrenica în vara anului 1995. Familia acesteia se află printre miile de civili care își caută adăpost în tabăra ONU. Aida află că o soartă teribilă îi așteaptă pe ai ei și pe ceilalți refugiați. Poate ea să facă ceva să oprească tăvălugul?

Începând din 2020, Premiul Publicului LUX a fost decernat de Parlamentul European (PE) și de Academia Europeană de Film (EFA).

Prin Premiul LUX, Parlamentul sprijină distribuirea filmelor europene începând din 2007 și oferă subtitrarea filmelor finaliste în cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii.