Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Fotografii de la capătul lumii, la Muzeul Național de Artă Timișoara
mnart, expo foto

Fotografii de la capătul lumii, la Muzeul Național de Artă Timișoara

Expoziția „Am fost la capătul lumii”, cu fotografii de Liviu Stănescu, va fi deschisă în Galeria L a Muzeului Național de Artă Timișoara în perioada 17 – 28 aprilie.

Vernisajul e programat în 18 aprilie, de la ora 18:00. Expoziția este curatoriată de Roxana Lăpădat și Andreea Sandu și pornește de la volumul omonim semnat de Liviu Stănescu și publicat la editura Humanitas în 2023.

„Liviu Stănescu este un colecționar de stări, trăiește pentru a călători și călătorește pentru a simți. Călătoriile lui nu creează cadrul unor documentări obiective, ci sunt prilejul unor introspecții și căutări profund personale. Iar atunci când cuvântului i se adaugă imaginea, lumile lui Liviu Stănescu devin o experiență în sine, transformând cititorul-privitorul-spectator într-un călător-visător. Așa ne-am imaginat și această expoziție de fotografie, ca pe o experiență, o călătorie prin lumile și trăirile lui Liviu Stănescu, ca pe o aventură pe urmele pașilor lui, pe cărări uneori complet nebănuite, alteori intuite sau chiar recognoscibile. Hărțile emoționale concepute de Liviu Stănescu vă vor ghida pașii spre capătul lumii… sau spre capătul unei lumi care se va deschide spre altele”, explică cele două curatoare.

Mai mult de 100 de teritorii, cutremure și febră tifoidă

Liviu Stănescu a călătorit în 111 țări până în prezent. A fost, printre altele, în zone ca Ushuaia, Cape Town, Cabo da Roca, Tonga, Insula Paștelui, Insulele Galapagos și la Polul Sud. În călătoriile lui, a trăit mari cutremure Nepal și India, dar și prima zi a războiului civil din Kenya, s-a îmbolnăvit de febră tifoidă în Iran. Multe dintre aceste aventuri se regăsesc în paginile cărțiile lui, dar și în fotografiile prezentate, în premieră, într-o expoziție.

Cartea „Am fost la capătul lumii” s-a aflat în top 10 al celor mai bine vândute volume ale editurii Humanitas la Bookfest București 2023, precum și în luna decembrie 2023.

Expoziția omonimă poate fi vizitată în perioada 17 – 28 aprilie 2024, la Muzeul Național de Artă Timișoara, Galeria L (Piața Unirii nr. 1).