Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Furtul de la British Museum – Fostul curator dat în judecată ar fi vândut zeci de obiecte prețioase 

Furtul de la British Museum – Fostul curator dat în judecată ar fi vândut zeci de obiecte prețioase 

British Museum a inițiat o procedură legală împotriva unui fost membru al personalului, curatorul Peter Higgs, acuzat că a furat și deteriorat cel puțin 1.800 de obiecte din colecția instituției.

Înalta Curte a ordonat să fie divulgate evidențele eBay și Paypal din contul de eBay al suspectului, iar lui Higgs să furnizeze toate informațiile pe care le deține cu privire la obiectele din colecție ce au fost vândute și la locul unde se află acestea.

Muzeul spune că aceste date din eBay conțin dovezi că obiectele sale au fost vândute online.

Instanța a fost informată că Higgs, care nu a participat la audierea recentă, intenționează să conteste aceste acuzații, relatează BBC.

Reprezentanții muzeului au declarat în fața instanței că există acum dovezi că Peter Higgs a vândut obiecte din colecție mai bine de 10 ani, către cel puțin 45 de persoane din întreaga lume, și că și-a acoperit urmele „folosind nume false, creând documente false și manipulând evidențele”.

Depozit golit în proporție de 80% 

Multe dintre obiectele dispărute și furate proveneau din colecții neînregistrate, păstrate în depozite, care nu erau consemnate individual în vreun catalog al muzeului.

Reprezentanții legali ai muzeului, Daniel Burgess și Warren Fitt, au povestit instanței cum un audit din 1993 al unui depozit a arătat că erau prezente 1.449 de obiecte neînregistrate, dar în timpul unui alt audit din 2023, puțin peste 80% dintre acestea – 1.161 – lipseau din același depozit.

Higgs a lucrat în Departamentul Grecia și Roma al muzeului din 1999 până în vara anului 2023 și a negat toate acuzațiile. El a fost promovat în funcția de custode interimar al departamentului în ianuarie 2021, o poziție descrisă de Burgess ca fiind „foarte înaltă și prestigioasă”.

În casa lui, anul trecut, poliția a găsit, între altele, o colecție de monede și medalii antice din bronz și note scrise de mână și instrucțiuni tipărite privind modul de editare a evidențelor muzeului.

Până în prezent, British Museum a recuperat 356 de obiecte care fuseseră furate și, din februarie, a început să le expună public.