Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Societate   /  Geamăna virtuală a catedralei Notre-Dame Paris 
statui notre dame de paris

Geamăna virtuală a catedralei Notre-Dame Paris 

Catedrala Notre-Dame din Paris, restaurată în decurs de cinci ani după incendiul devastator din 2019, va putea fi explorată virtual de public și de specialiști. Detaliile restaurării în valoare de 700 milioane de euro vor putea fi observate grație unei „gemene virtuale” a clădirii de patrimoniu veche de 862 de ani.

Guvernul francez a propus acest proiect companiei Microsoft. Versiunea virtuală va fi realizată cu ajutorul a mii de fotografii captate de camere, drone și lasere ce surprind fiecare centimetru din exteriorul și interiorul clădirii. Specialiștii vor folosi apoi inteligența artificială pentru a le pune laolaltă într-o replică perfectă. Proiectul este condus de start-up-ul francez Iconem, iar Microsoft furnizează modelul de inteligență artificială.

Catedrala virtuală va oferi informații cruciale despre detaliile arhitecturale ale clădirii pentru viitorii restauratori. „Peste sute de ani, ei vor putea restaura catedrala având detaliat modul în care arată astăzi”, a declarat Brad Smith, vicepreședinte al Microsoft, pentru AP. „Acest lucru se bazează foarte mult pe munca recentă, extrem de reușită, de restaurare a Notre-Dame”.

El a adăugat că algoritmii AI ai Microsoft, companie care donează replica, vor putea chiar să detecteze orice defecte structurale actuale vizibile în fotografii și a sugerat că aceasta ar putea fi disponibilă online ca o experiență virtuală pentru iubitorii de artă din întreaga lume care nu pot aprecia personal Notre-Dame.

Iconem și Microsoft au colaborat anterior cu Vaticanul, anul trecut, pentru a reconstrui virtual Bazilica Sfântul Petru folosind aproximativ 400.000 de fotografii de înaltă rezoluție realizate în trei săptămâni. Proiectul a permis oricărei persoane cu acces la internet să pătrundă în fiecare centimetru al clădirii, de la tavanul său maiestuos la operele de artă ale lui Bernini și Michelangelo.

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.