Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Importantă descoperire arheologică în apropiere de Oradea
muzeul tarii crisurilor oradea

Importantă descoperire arheologică în apropiere de Oradea

O importantă descoperire arheologică în apropiere de Oradea a fost anunțată de Muzeul Țării Crișurilor.

Într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, a fost precizat: „Cercetările arheologice preventive pe drumul de legătură între Oradea și autostrada A3 au dus la o descoperire remarcabilă pe situl VIII”.

Este vorba despre un mormânt aparținând epocii cuprului cu un inventar „spectaculos”, după cum l-au caracterizat specialiștii: 168 piese din aur (166 inele și 2 mărgele), 800 de mărgele confecționate din os și o brățară plurispiralată din cupru.

muzeul tarii crisurilor

Asupra inventarului descoperit în acest complex se vor efectua determinări cronologice cu ajutorul metodei 14C, analize ADN și cercetări antropologice.

Cercetările arheologice demarate pe 29 martie 2022 au fost finalizate la 25 iunie 2022, sub coordonarea arheologului dr. Călin Ghemiș (Muzeul Țării Crișurilor), în colaborare cu conf. univ. dr. hab. Molnar Kovács Zsolt (Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș – Bolyai din Cluj-Napoca), CP II dr. Adrian Ursuțiu (Centrul ArchaeoUBB – Institutul de Arheologie şi Istoria Artei, Academia Română, filiala Cluj-Napoca) și lector univ. dr. Florin Sfrengeu (Universitatea din Oradea).