Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Societate   /  Invazia sovietică de la Praga, imortalizată de Josef Koudelka
invazia de la praga, josef koudelka

Invazia sovietică de la Praga, imortalizată de Josef Koudelka

„Invasion 68: Prague”, de Josef Koudelka, reprezintă seria de imagini alb-negru captate cu o cameră Exacta Varex în 21 august ce redă unul dintre cele mai importante evenimente ale Europei secolului XX.

În 1968, Josef Koudelka era un fotograf în vârstă de 30 de ani, cu lucrări de importanță socio-culturală. A făcut un studiu fotografic personal și aprofundat al țiganilor din Slovacia și, ulterior, din România. Această lucrare a fost expusă la Praga în 1967.

Nu fotografiase vreodată un eveniment de presă. Totul s-a schimbat în noaptea de 21 august, când sovieticii și tancuri ale trupelor din Bulgaria, Polonia, Ungaria și Germania de Est (state din Pactul de la Varșovia) au invadat orașul Praga, punând capăt liberalizării politice de scurtă durată din Cehoslovacia, care a ajuns să fie cunoscută sub numele de Primăvara de la Praga.

„Știam că este important să fotografiez, așa că am fotografiat”, a povestit Josef Koudelka.

Primăvara de la Praga

Aflat la conducerea Cehoslovaciei, ca prim-secretar al Partidului Comunist, între ianuarie 1968 și aprilie 1969, Alexander Dubček a încercat să liberalizeze regimul, să înceapă reforme, inclusiv schimbări în domeniul economic, oferind presei libertate de exprimare și reabilitând victimele epurărilor politice din anii 1950.

Încercarea lui, numită ulterior Primăvara de la Praga, a eșuat. Trupele sovietice au invadat țara. Au fost pierderi de vieți, însă a fost evitată o tragedie de proporția celei din 1956, când a fost înăbușită revoluția maghiară. România și Albania au fost statele din Est care nu au participat la invazie, inițiativă care a făcut ca regimul comunist român de atunci să fie privit de Occident cu oarecare apreciere. După Budapesta 1956 și Praga 1968, a urmat, în 1980, „Solidaritatea” poloneză. Revoluția pașnică începută în 1980 a dus la căderea comunismului în Polonia nouă ani mai târziu, aceasta devenind prima țară din Blocul Estic în care s-a ajuns la un acord la „Masa rotundă” și, în iunie 1989, au fost organizate alegeri parlamentare parțial libere, ceea ce a dus la prăbușirea sistemului comunist.

Autor rămas anomin 16 ani

În timpul tulburărilor provocate de invazia condusă de sovietici, Koudelka a realizat fotografii care au fost scoase miraculos din țară. La un an după ce au ajuns la New York, Magnum Photos a distribuit imaginile creditate „PP” (Prague Photographer), pentru a evita posibile pedepse.

Importanța imaginilor i-a adus fotografului – încă anonim – Overseas Press Club’s Robert Capa Gold Medal. Șaisprezece ani aveau să treacă până când Koudelka a putut să își recunoască în siguranță calitatea de autor.

În 1970, el a plecat din Cehoslovacia cu azil politic, s-a alăturat Magnum Photos, cu care colaborează încă, iar în 1987 a devenit cetățean francez.

Publicații și expoziții. Invazia, prezentată în România

În 1975, prima sa carte, „Gypsies”, a fost publicată de Aperture, iar ulterior a semnat „Exiles” (1988), „Chaos” (1999), „Invasion 68: Prague” (2008), „Wall” (2013) și, cel mai recent, „Ruines” (2020).

Koudelka a câștigat premii importante, precum Prix Nadar (1978), Grand Prix National de la Photographie (1989), Grand Prix Cartier-Bresson (1991) și Hasselblad Foundation International Award in Photography (1992).

Lucrările lui au fost expuse la Muzeul de Artă Modernă și la Centrul Internațional de Fotografie din New York, la Muzeul Stedelijk de Artă Modernă din Amsterdam, la Palais de Tokyo din Paris, la Institutul de Artă din Chicago și la Muzeul de Arte Decorative și Galeria Națională din Praga. În 2012, a fost decorat de Ministerul francez al Culturii și Comunicării cu însemnele Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres.

„Invasion 68: Prague” a fost prezentată de Institutul Francez și Centrul Ceh la București, Timișoara și Cluj-Napoca, în 2014, când a fost editat de editura Art și albumul foto omonim. „Această expoziție este despre invazia la care România a fost singura țară a Pactului de la Varșovia care a refuzat să participe. În plus, există și o amintire personală care mă leagă de România – am fost aici de multe ori și iubesc această țară”, spunea la acel moment Josef Koudelka.

Credit foto: Josef Koudelka

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.