Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Muzee din Cehia au primit 2.000 de fotografii ale lui Josef Koudelka

Muzee din Cehia au primit 2.000 de fotografii ale lui Josef Koudelka

Fotograful agenției Magnum Josef Koudelka, 83 de ani, și fundația sa au oferit mai mult de 2.000 de lucrări pentru patru muzee din Cehia: Muzeul de Arte Decorative din Praga, Galeria Națională din Praga, Muzeul Național din Praga și Galeria Moravian din Brno, scrie artnews.com.

Koudelka, care s-a născut la Boskovice, Cehia, este cunoscut pentru fotografiile sale alb și negru, realizate în toată Europa, în special cu comunități strămutate și populația romă.

Cadoul său pentru cele patru instituții este considerat cea mai extinsă donație culturală muzeelor cehești în peste patru decenii.

„Am vrut să existe un singur loc în această lume, dacă cineva vrea să vadă fotografiile mele, să poată veni și să vadă cele mai bune exemple dintre ele”, a declarat Koudelka. „Când m-am gândit unde să fie acest loc, m-am gândit că trebuie să fie țara unde m-am născut”, a adăugat el.

Josef Koudelka, născut în regiunea Moravia, a realizat primele fotografii în timp ce era student în anii 1950. Cam în aceeași perioadă în care și-a început cariera de inginer aeronautic în 1961, a început să fotografieze țigani în Cehoslovacia și teatru la Praga. El s-a orientat pe deplin spre fotografie în 1967. În anul următor, Koudelka a fotografiat invazia sovietică din Praga, publicându-și fotografiile sub inițialele P. P. (Praga Photographer) de teama represaliilor pentru el și familia sa. În 1969, a fost distins în mod anonim cu Overseas Press Club’s Robert Capa Gold Medal pentru acele fotografii.

Koudelka a părăsit Cehoslovacia pentru azil politic în 1970 și la scurt timp s-a alăturat Magnum Photos. În 1975, și-a lansat prima carte, „Gypsies”, iar în 1988, „Exiles”. Din 1986, a lucrat cu o cameră panoramică și a publicat o compilație a acestor fotografii în albumul „Haos”, în 1999. Koudelka a publicat mai mult de 12 cărți, inclusiv cea mai recentă în 2008, „Invasion Prague 68”.

A câștigat premii semnificative precum Prix Nadar (1978), Grand Prix National de la Photographie (1989), Grand Prix Cartier-Bresson (1991) și Premiul Internațional de Fotografie al Fundației Hasselblad (1992). Expoziții semnificative ale operei sale au avut loc la Muzeul de Artă Modernă și la Centrul Internațional de Fotografie, New York; Hayward Gallery, Londra; Muzeul de artă modernă Stedelijk, Amsterdam; și Palais de Tokyo, Paris.

Foto credit: Josef Koudelka Facebook