Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Les Films de Cannes à Bucarest – Cele mai bune producții de pe Croazetă, restrospective Loznitsa și Rebengiuc

Les Films de Cannes à Bucarest – Cele mai bune producții de pe Croazetă, restrospective Loznitsa și Rebengiuc

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest va debuta pe 22 octombrie și, timp de zece zile, va oferi cele mai importante titluri prezentate anul acesta pe Croazetă, producții românești în premieră națională și retrospective dedicate cineastului Sergei Loznitsa și actorului Victor Rebengiuc.

Cea de-a 12-a ediție va debuta cu proiecția „La civil”, primul lungmetraj de ficțiune regizat de Teodora Ana Mihai, premiat în secțiunea Un Certain Regard cu Prix de l’Audace.

Filmul este inspirat de o poveste adevarată, o răscumpărare într-o societate mexicană în care clanurile sunt mai presus de lege şi autorităţi. Pornind de la cazul real, în „La civil” regizoarea spune povestea lui Cielo, o mamă care îşi caută fiica răpită de membrii unui cartel de droguri. Cum autorităţile nu reuşesc să o ajute, Cielo ia lucrurile în propriile mâini şi se transformă treptat din gospodină în activistă răzbunătoare.

Controversatul câştigător al premiului Palme d’Or, „Titane”, al doilea film al regizoarei Julia Ducournau, va fi de asemenea proiectat în festival.

Lungmetrajul abordează violenţa ca „începutul a ceva important, ca o zguduire a unor fundaţii prea înţepenite”, explică regizoarea. De asemenea, examinează şi tema descendenţei şi a dragostei sau, mai precis, despre cum se naşte dragostea. La primirea mult râvnitului Palme d’Or, cineasta a declarat: „Există atâta frumuseţe şi emoţie ce nu pot fi ascunse. Mulţumesc juriului pentru apelul la mai multă diversitate în vieţile şi în experienţa noastră cinematografică. Mulţumesc că au deschis poarta monştrilor”.

Producția este și propunerea Franței pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun lungmetraj internațional” a premiilor Oscar 2022.

Din program fac parte, între altele, „A Hero”, de Asghar Farhadi, care a primit Marele Premiu la Cannes 2021, „Memoria”, de Apichatpong Weerasethakul, recompensat cu Premiul Juriului, „Drive My Car”, de Ryūsuke Hamaguchi, căruia i-a fost acordat premiul criticii – FIPRESCI – pentru cel mai bun film din festival, și „„The Worst Person in the World”, de Joachim Trier, film premiat pentru cea mai bună interpretare feminină – Renate Reinsve.

Lungmetraje de Jacques Audiard – „Les Olympiades, Paris 13e”, Gaspar Noé – „Vortex”, Paul Verhoeven – „Benedetta” şi Panah Panahi – „Hit The Road” vor fi proiectate într-o selecţie specială.

Les Films de Cannes à Bucarest va prezenta publicului o selecţie de peste 80 de filme, majoritatea în premieră, grupate în secţiunile Sélection Officielle, unde vor putea fi vizionate cele mai interesante şi premiate filme din selecţia ediţiei 2021 a festivalului francez, Ziua de Aur care proiectează în succesiune filmele premiate cu marile trofee în cele mai importante festivaluri de autor din lume, şi Avanpremierele Toamnei, care dă posibilitatea spectatorilor să descopere premierele româneşti ale sfârşitului de an în prezenţa echipelor filmelor înainte ca acestea să fie lansate în cinematografe.

Anul acesta focusul va fi pe cinematografia belgiană, cu premierele românești ale „Les intranquilles”, de Joachim Lafosse, selecţionat în competiţie la Cannes anul acesta, și „Rien à foutre”, regizată de Emmanuel Marre şi Julie Lecoustre.

Producţii româneşti premiate la Veneţia şi San Sebastián vor fi prezentate în premieră naţională: „Imaculat”, debutul în lungmetraj al regizorilor Monica Stan şi George Chiper-Lillemark, recompensat cu trei premii la Veneția, între care Premiul „Luigi De Laurentis”, și„Crai Nou”, primul lungmetraj regizat de actrița Alina Grigore, câştigătorul marelui premiu la Festivalul de la San Sebastián, Scoica de Aur.

Anul acesta, festivalul va avea proiecţii în patru săli de cinema în Bucureşti: la Cinema „Elvire Popesco”, Cinema Muzeul Ţăranului, Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României şi la Cinemateca Union.

Vor avea loc în aceeaşi perioadă şi proiecţii în aer liber, la Pergola Grădinii Verona, din spatele Librăriei Cărtureşti Verona, iar la o parte dintre filme şi evenimente publicul va avea acces online.

Vor avea loc şi ediţii regionale ale evenimentului – la Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara.

Detalii despre program și bilete pot fi consultate pe filmedefestival.ro.