Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Lucrare din seria „Death and Disaster” a lui Warhol, în serialul „Mr. & Mrs. Smith”
warhol, silver car crash, sotheby’s

Lucrare din seria „Death and Disaster” a lui Warhol, în serialul „Mr. & Mrs. Smith”

O lucrare din seria „Death and Disaster” a lui Andy Warhol joacă un rol principal în serialul „Mr. & Mrs. Smith” cu Donald Glover și Maya Erskine în distribuție, inspirat de lungmetrajul omonim din 2005 cu Brad Pitt și Angelina Jolie.

Tabloul „Silver Car Crash (Double Disaster)” al lui Andy Warhol, lucrare din 1963 care prezintă o imagine a unui accident imprimată de mai multe ori, a fost vândut în 2013, la Sotheby’s, pentru 104,5 milioane de dolari, devenind la acea vreme cea mai scumpă lucrare a artistului pop vândută vreodată la licitație.

În film, acel tablou – sau o versiune a lui – e vândut pentru 106 milioane de dolari în timpul unei licitații silențioase interceptate de doi spioni sub acoperire.

„Mr. & Mrs. Smith”, noul serial de televiziune de la Amazon despre o căsătorie aranjată între doi angajați ai unei organizații care operează din umbră, include, în al doilea episod, acest caz. Cuplul titular este trimis să intercepteze un bărbat bogat care încearcă să cumpere tabloul lui Warhol în timpul unei petreceri fastuoase din New York.

Record pentru o lucrare Warhol

Desigur, niciun tablou de Warhol de acest calibru nu ar fi fost vândut vreodată la o petrecere de acel fel. „Silver Car Crash (Double Disaster)” face parte din seria „Death and Disaster” în care artistul și-a însușit imagini sordide de carnagiu și le-a serigrafiat în mod repetat, astfel încât imaginile să pară deteriorate și doar parțial colorate. Lucrările din serie se numără printre cele mai cunoscute ale lui Warhol, unele dintre ele aflându-se în instituții importante.

Adevăratul „Silver Car Crash (Double Disaster)” a fost păstrat în aceeași colecție privată europeană timp de 20 de ani, înainte de a fi scos la vânzare în 2013 și a avut o estimare maximă de 80 de milioane de dolari. Recordul stabilit la vânzare a rămas valabil până în 2022, când un tablou al lui Warhol cu Marilyn Monroe a fost adjudecat contra sumei de 195 de milioane de dolari.

Nu este cunoscut cine a cumpărat realul „Silver Car Crash (Double Disaster)”, dar ofertantul din film este un miliardar interpretat de John Turturro, cunoscut pentru roluri din filme ca „Do The Right Thing” și „The Big Lebowski”.