Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Lucrări-manifest concepute de artistul Ion Isaila, expuse în decembrie și ianuarie la Muzeul Amintirilor din Comunism
ion isaila

Lucrări-manifest concepute de artistul Ion Isaila, expuse în decembrie și ianuarie la Muzeul Amintirilor din Comunism

O expoziție de colaje-manifest semnată de artistul Ion Isaila va fi găzduită la Muzeul Amintirilor din Comunism în lunile decembrie și ianuarie.

Vernisajul expoziţiei temporare „Revoluție/Contrarevoluție” va avea loc joi, 15 decembrie, de la ora 16.00, la Muzeul din Bd Eroilor 19, Brașov.

Expoziţia prezintă o serie de lucrări-manifest concepute de artist la mijlocul anilor ‘80, în timpul studiilor din Germania, sub sigla dadaimportexport.ltd.

Abuzurile regimului ceaușist, în lucrări de grafică

Artistul a creat și a distribuit lucrări de grafică prin care semnaliza abuzurile regimului ceauşist şi neajunsurile cetăţenilor, adresându-se nu galeriilor de artă, ci vizând direct publicul german şi român, într-un impuls de activism social şi cultural, ca urmare a instrumentalizării culturii ca formă de propagandă politică.

La mijlocul anilor ’80, aflat într-o țară în care este liber să creeze, Ion Isaila înființează dadaimportexport, societate de acțiune care își propune ca scop transferul de idei, impulsuri, chiar și revoluții. La început, folosește scrisori sub forma lanțului sfântului Anton, în care oamenii care primeau mesajul îl multiplicau și îl trimiteau mai departe, continuând cu cărți poștale, în care să asigure comunicarea cu cei dragi din țară și să sprijine moral. Temele alese au fost sloganuri staliniste, apoi valuta sau hrana, care de multe ori lipsea, ca zahărul, uleiul, carnea, etc. Cărțile poștale puteau fi comandate/ cumpărate prin telefon, la anumite ore, iar unele dintre ele erau chiar tratate, unse cu ulei, unt sau miere.

Manifeste trimise în România, împachetate în cutii de cacao

După toamna lui 1987 cu revoltele de la Brașov, acțiunea dadaimportexport s-a intensificat, ajungând să trimită, în toamnă anului 1988 și 1989, spre România câteva mii de manifeste sub formă de flyer [A6], împachetate discret în cutii de cacao sau dulciuri și expediate din mereu alte localități la adrese de instituții centrale din țară.

„Ideea era simplă: cei care vor intra în posesia lor și, nu în cele din urmă Securitatea, vor fi motivați și impulsionați să acționeze altfel decât li se cerea, ca să-și salveze pielea în cazul unei revoluții. Dintre motivele de cărți poștale pregătite atunci aveam si unul cu trimiteri la Cezar: ,,și tu fiul meu Nicu?”, dar cele mai multe au fost tipărite cu versurile inspirate din marele George Coșbuc: ,,împuscați-l de-i mișel, de-I nebun, la gard cu el !” Dar mai era și un program manifest în care apelam la eliminarea Președintelui și menționam primele măsuri ce ar trebui întreprinse pe calea unei mari revoluții. Punctele esențiale ale manifestului meu le-am regăsit în prima declarație redactată de Frontul Salvării din 22 Decembrie 1989. Bucuria mea secretă este de a fi anticipat și propulsat aceste transformări cu doi ani înainte”, a declarat Ion Isaila.

Născut în 1953 la Sibiu, Ion (Ilarion) Isaila trăieşte şi lucrează la Dusseldorf din anul 1984. Artistul are numeroase lucrări în colecţii de artă publice şi private la Kunstsammlungen Chemnitz, Kunsthaus NRW în Aachen, Muzeul Brukenthal și Fundatia ASTRA din Sibiu, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, UNArte Bucuresti, Muzeul de Artă Suceava, Colectia orașului Düsseldorf.

Expoziția „Revoluție/Contrarevoluție” va fi deschisă publicului în lunile decembrie și ianuarie, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00, la sediul Muzeului Amintirilor din Comunism din Brașov.