Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Manuscrise de Emil Cioran și Mircea Eliade achiziționate de Ministerul Culturii, expuse la Biblioteca Națională a României
manuscris

Manuscrise de Emil Cioran și Mircea Eliade achiziționate de Ministerul Culturii, expuse la Biblioteca Națională a României

Cele cinci manuscrise de Emil Cioran și Mircea Eliade achiziționate de Ministerul Culturii vor fi expuse publicului la Biblioteca Națională a României pe 14 aprilie, în intervalul orar 15:00 – 17:00.

Manuscrisele cumpărate de MC în luna martie urmează a intra în administrarea Bibliotecii Naționale a României.

Prezentarea lor va avea loc în spațiul Atrium, de la parter, în prezența ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, și a directorului general al Bibliotecii Naționale a României, Adrian Cioroianu.

Cu această ocazie, transmmite ministerul, va fi marcată Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor (23 aprilie), Ziua Bibliotecarului din România (14 aprilie), dar și împlinirea a 10 ani de la inaugurarea sediului nou al Bibliotecii din Bd. Unirii Nr 22.

Manuscrisele originale cu care publicul se va întâlni pentru prima dată la sunt: „Aveux et anathemes”, autor Emil Cioran, datare 1986, exemplar unic, „Note pentru 1935-1936”, Mircea Eliade, datare 1935-1936, exemplar unic ce cuprinde schițele autorului în creion pentru cursul „Problema răului în filosofia indiană”, „Despre filosofia medievală”, autor Mircea Eliade, datare cca 1925, exemplar unic, „Schițe și note asupra filosofiei yoga”, autor Mircea Eliade, datare cca 1930, exemplar unic, și „Povestea unui om nenorocit”, autor Mircea Eliade, exemplar unic, scriere din tinerețea autorului – lucrare publicată în „Cum am găsit piatra filosofală”.

Expoziția va fi însoțită de un moment artistic, în care actrița Daniela Nane va citi câteva fragmente din opera celor doi scriitori, iar pianistul Andrei Racu de la Teatrul Muzical Ambasadorii va interpreta câteva piese clasice.

Sărbătorită pentru prima dată la data de 23 aprilie 1996, Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor a fost decretată la Conferința UNESCO un an mai devreme, din dorința de a încuraja lectura și de a marca trecerea în neființă a trei scriitori de referință la nivel mondial: William Shakespeare, Miguel de Cervantes și Inca Garcilaso de la Vega.
Instituită de Guvernul României pe 14 aprilie 2005, Ziua Bibliotecarului din România se sărbătorește anual de întreaga comunitate de bibliotecari, prin activități de promovare a lecturii și manifestări dedicate propriei profesii.

Credit foto: Ministerul Culturii