Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Muzeele Vaticanului au deschis în premieră pentru public necropola romană antică 
aerial,view,of,papal,basilica,of,saint,peter,in,the

Muzeele Vaticanului au deschis în premieră pentru public necropola romană antică 

Muzeele Vaticanului permit publicului în premieră să intre într-o necropolă – Via Triumphalis, un vechi cimitir roman care se află sub Vatican împânzit de sarcofage de marmură, morminte deschise, mozaicuri și fresce romane.

Mormintele datează între secolele I și IV e.n. Acestea conțin rămășițele „sclavilor, ale liberților, ale artizanilor orașului Roma”, potrivit lui Leonardo Di Blasi, un expert de la Musei Vaticani. Unele au fost identificate chiar ca fiind proprietatea imperială a împăratului Nero.

„Începem să aflăm despre oameni pe care nu îi cunoșteam, în special despre ritualuri care par mai degrabă legate de familie, cartier, oraș sau tradiții personale decât de religia oficială”, a mai spus Di Blasi pentru Euronews.

Au fost identificate morminte asociate cu un custode al teatrului din Pompei, care s-ar fi ocupat de scenografie, precum și cu un custode însărcinat cu îngrijirea pădurilor.

Anterior, singurele persoane care aveau acces la necropolă erau cercetătorii și specialiștii autorizați. Publicul poate acum să vadă orașul morților prin intrarea de la Poarta Santa Rosa pentru expoziția „Viața și moartea în Roma cezarilor”.

Necropola se află în afara Romei propriu-zise, deoarece legea romană impunea ca incinerarea și înmormântarea să aibă loc în afara limitelor orașului, ca măsură de siguranță și igienă. A fost descoperită în 1956, în timpul construcției Autoparcului Vaticanului. În 2003, secțiunea Santa Rosa a fost scoasă la iveală în timpul construcției parcării. Situl se întinde pe o suprafață de aproximativ 1.000 de metri pătrați de-a lungul unei secțiuni a vechii Via Triumphalis.