Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Curățarea frescelor din Capela Sixtină, după ora de închidere
vatican,city,,rome, ,march,02,,2016:,interior,and,architectural

Curățarea frescelor din Capela Sixtină, după ora de închidere

Curățarea frescelor din Capela Sixtină este făcută, după ora de închidere, de echipe de specialiști care analizează în detaliu starea picturilor lui Michelangelo.

Șase milioane de oameni vizitează Capela Sixtină în fiecare an – ceea ce o face să fie al treilea cel mai vizitat muzeu din lume, iar acest lucru pune la grea încercare starea faimoaselor fresce.

„Observăm câteva modificări, o ușoară albire”, spune Francesca Persegati, șefa laboratorului de pictură, în timpul analizei la care a participat o echipă BBC. Numărul mare de vizitatori înseamnă o mare problemă pentru picturi. Cresc umiditatea și nivelul de dioxid de carbon și acestea reacționează în contact cu suprafața lucrărilor de artă. Acestora li se adaugă condensul, depuneri de praf, iar praful înseamnă și compuși periculoși.

Specialiștii cartografiază secțiuni ale capelei cu ajutorul fotografiilor la o rezoluție suficient de înaltă cât să le permită să remarce, de-a lungul timpului, dacă au avut loc modificări și dacă s-a depus praf.

În trecut, experții au sugerat limitarea numărului de vizitatori pentru a proteja capela, însă Vaticanul a refuzat. În luna decembrie a acestui an sunt așteptat și mai mulți vizitatori decât de obicei, pentru Jubileul Vaticanului.