Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Muzeul Abandonului, o lună în Piața Amzei
muzeul abandonului, amzei

Muzeul Abandonului, o lună în Piața Amzei

Muzeul Abandonului a inaugurat o expoziție ce va fi disponibilă, cu acces gratuit, în spațiul Cartierului Creativ din Amzei 13. Proiectul intitulat „Unboxing Muzeul Abandonului – Live Museum” e deschis până pe 7 septembrie 2023, de miercuri până duminică, între orele 12:00 și 20:00, cu acces gratuit.

Muzeul Abandonului, primul muzeu exclusiv digital din România, a inaugurat în spațiul expozițional al Cartierului Creativ din str. Amzei nr. 13 un proiect multi-dimensional despre fenomenul abandonului copiilor în România: de la expuneri muzeale fizice la cele virtuale și de la activități muzeale live la un spațiu video dedicat mărturiilor de la Căminul Spital Sighet.

„Muzeul Abandonului este vocea copiilor care au tăcut timp de decenii în spatele zidurilor instituțiilor de protecție a copiilor. Pentru ca această voce să fie auzită, cineva trebuie să o asculte. Am reușit să aducem în centrul Bucureștiului, la Piața Amzei, un subiect care a fost ascuns timp de decenii la periferia conștiinței noastre colective”, a spus Simina Bădică, istoric și co-fondator Muzeul Abandonului, la deschidere.

muzeul abandonului, piata amzei

Muzeul Abandonului, Piața Amzei

Expoziție-laborator și conferințe

„Unboxing Muzeul Abandonului – live museum” este o expoziție-laborator care aduce în fața publicului parte din activitățile de cercetare ale muzeului digital, dar și o translare parțială în plan fizic a expoziției Sighet – Cămin Spital. Muzeul Abandonului va prezenta în spațiu din Amzei 13: laboratorul de arhivare, proiectul de realitate virtuală Sighet Cămin Spital, expoziția fizică cu aceeași temă, dar și patru conferințe marca MA, ce se vor dezvolta în jurul mai multor paliere de lucru: particularități ale unui muzeul digital cu temă socială, arhiva abandonului, direcțiile de cercetare ale muzeului pentru 2023 și 2024 și conexiunile cu comunitatea MA.

Unboxing Muzeul Abandonului – live museum cuprinde:

POP-UP MUSEUM PHYGITAL: Expoziția „Sighet. Cămin Spital”, într-un mix de obiecte fizice din colecția muzeului și cinci stații VR care vor permite explorarea în realitate virtuală a primei expoziții Muzeul Abandonului, dedicată căminului spital de la Sighet pentru copii irecuperabili

DIGITIZAREA arhivelor MA  – un mic laborator live de arhivare, în care vizitatorii pot vedea etapele creării unei arhive așa cum se întâmplă ele în spatele ușilor închise ale muzeelor

TURURI GHIDATE ALE EXPOZIȚIEI cu membri ai echipei MA

LABORATOR DE CERCETARE – masa de lucru a următoarei expoziții MA – „Zau de Câmpie – Lumina din întuneric”. Cea mai recentă expediție de cercetare a echipei Muzeul Abandonului va fi expusă parțial în spațiul din Amzei 13, iar vizitatorii vor putea fi martorii proceselor de coagulare a conceptului curatorial din expoziția finalizată în 2024.

Joia la MA | Mini conferințe pe teme de interes ale muzeului.