Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Odesa, pe lista siturilor din patrimoniul mondial aflate în pericol de dispariție
odessa,,ukraine, ,august,14,,2015:,selective,blur,on,cargo

Odesa, pe lista siturilor din patrimoniul mondial aflate în pericol de dispariție

Centrul istoric al orașului ucrainean Odesa, port la Marea Neagră, a fost adăugat pe lista UNESCO a siturilor din patrimoniul mondial aflate în pericol de dispariție.

În luna septembrie, agenția specializată a Organizației Națiunilor Unite anunța că susține propunerea Ucrainei de a adăuga portul istoric Odesa pe lista siturilor de patrimoniu mondial protejate.

Odesa, cel mai mare port la Marea Neagră și centru important de tranzit pentru exporturile de grâne ale Ucrainei, a fost vizat în ultimele luni de atacuri ale armatei ruse, în războiul care a debutat în urmă cu un an.

Printre obiectivele culturale de aici se numără Muzeul de Arte Frumoase, un palat de secol 19 care găzduia înainte de război mai mult de 12.000 de lucrări.

„Sunt recunoscător partenerilor care ne ajută să ne protejăm perla de atacurile invadatorilor ruși”, a scris președintele Volodimir Zelensky pe Twitter, după ce UNESCO a votat în favoarea înscrierii în timpul unei reuniuni speciale a Comitetului său pentru Patrimoniul Mondial.

Într-o declarație, Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, a descris Odesa ca „un oraș mondial, un port legendar care și-a lăsat amprenta asupra cinematografiei, literaturii și artelor”.

De cealaltă parte, Rusia a spus că decizia de a include Odesa în listă este una politică.

Odesa este o țintă principală a armatei ruse, având în vedere accesul său la Marea Neagră – un nod de tranzit cheie pentru exporturile de cereale ale Ucrainei -, și este important pentru identitatea națională a Ucrainei.