Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Peste 150 de fotografii și documente ale istoricului de artă Tzigara-Samurcaș, în expoziție la Biblioteca Academiei
obiect liturgic

Peste 150 de fotografii și documente ale istoricului de artă Tzigara-Samurcaș, în expoziție la Biblioteca Academiei

O expoziție ce spune poveștile obiectelor liturgice prezentate în peste 150 de fotografii, documente și manuscrise din imensa arhivă a istoricului de artă Alexandru Tzigara-Samurcaș, aflată în colecțiile Bibliotecii Academiei Române, găzduite de Cabinetul de Stampe şi Cabinetul de Manuscrise, Carte Rară, va fi vernisată miercuri, 4 mai.

Potir și antimis de secol XVI, liturghier din veacul al XVII-lea, ferecătură de Evanghelie, chivot, ripidă și cățuie aparținând Mănăstirii Cotroceni, epitaf din Mănăstirea Dragomirna sunt doar câteva dintre fotografiile care demonstrează rolul omului de cultură Alexandru Tzigara-Samurcaș în inventarierea și protejarea patrimoniului cultural național, în anii tulburi din timpul Primului Război Mondial.

În calitatea sa de prefect al orașului București, Tzigara-Samurcaș a reușit, prin intervențiile de pe lângă armata germană, să împiedice numeroase sustrageri de obiecte bisericești din teritoriul ocupat. A fost împuternicit să inspecteze şi să protejeze proprietățile transilvănene în timpul avansării trupelor românești în Transilvania. Autoritățile române l-au desemnat reprezentant pentru negocierile de pace de la Trianon, privitoare la retrocedările juste de obiecte înstrăinate în timpul războiului.

Expoziția „Obiectele liturgice și poveștile lor în colecția fotografică a lui Alexandru Tzigara-Samurcaș“ va fi în sala „Theodor Pallady“ din Calea Victoriei 125.

„Instituția noastră, ca și alte prestigioase instituții culturale bucureștene – Muzeul Național al Țăranului Român, Biblioteca Centrală Universitară «Carol I», Institutul de Istoria Artei «George Oprescu» – şi-a propus să omagieze împlinirea a 150 de ani de la nașterea lui Alexandru Tzigara-Samurcaş, membru corespondent al Academiei Române. Personalitate complexă, mereu în vâltoarea evenimentelor – în calitate de prefect al Poliției bucureștene în timpul ocupației germane, de secretar al reginei Elisabeta sau de însărcinat cu identificarea şi protejarea bunurilor culturale mobile – a fost un erudit de seamă, cu interes autentic pentru multe domenii ale culturii. Cercetător asiduu al patrimoniului românesc, Tzigara-Samurcaş rămâne, mai cu seamă, ctitorul Fundației «Regele Carol I» și al «Muzeului de la Șosea», primul muzeu de etnografie şi artă națională“, subliniază Alina Popescu, curator al expoziției, specialist în cadrul Cabinetului de Stampe, Fotografie, Hărți al Bibliotecii Academiei Române.

Expoziția, organizată de Cabinetul de Stampe, va fi deschisă în perioada 4-13 mai 2022, de luni până vineri, între orele 9.00-14.00. Intrarea este gratuită.