Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Premiile Olivier 2023 – Derek Jacobi și Arlene Phillips, premiați pentru întreaga carieră
olivier awards

Premiile Olivier 2023 – Derek Jacobi și Arlene Phillips, premiați pentru întreaga carieră

Sir Derek Jacobi și Dame Arlene Phillips vor fi premiați pentru carierele lor în teatru în cadrul premiilor Olivier, care vor fi decernate în aprilie la Londra. Spectacolul „My Neighbour Totoro” conduce detașat cu 9 nominalizări.

Derek Jacobi, actor din prima generație National Theatre

Derek Jacobi, unul dintre primii actori care au apărut în anii 1960 în compania nou înființată a lui Laurence Olivier, National Theatre, va primi premiul pentru întreaga carieră. El a câștigat de două ori premiul Olivier pentru cel mai bun actor, pentru interpretările sale din „Cyrano de Bergerac”, în 1983, și „Twelfth Night”, în 2009.

Starul în vârstă de 84 de ani, a cărui carieră a inclus roluri de televiziune în „I, Claudius” (care i-a adus un trofeu BAFTA) și „Last Tango in Halifax”, a fost ultima dată pe scenă în West End în 2016, în rolul lui Mercutio din „Romeo și Julieta”, în regia lui Kenneth Branagh. El a jucat și în filmul „Povestea iubirii” (2016), de Radu Mihăileanu.

Arlene Phillips, coregraf și regizor de teatru

Arlene Phillips va primi premiul special pentru activitatea sa de coregraf și regizor de teatru. Ea a fost nominalizată de două ori la premiul pentru cel mai bun coregraf de teatru, pentru „Grease”, în 1994, și „Saturday Night Fever”, în 1999. De asemenea, a avut o lungă carieră în televiziune, inclusiv ca jurat al emisiunii „Strictly Come Dancing”.

Ea a creat coregrafia pentru noua versiune imersivă a spectacolului „Guys and Dolls”, care va avea premiera luna viitoare la teatrul Bridge din Londra, și este regizoarea musicalului „The Cher Show”, care se află în prezent într-un turneu în Marea Britanie.

Claire Walker și Hannah Essex, co-directoare executive ale Societății de Teatru din Londra, care organizează premiile, au declarat: „Laureații din acest an au inspirat generații întregi cu munca lor și este un privilegiu să îi putem recunoaște public prin premiile din acest an”.

Update – Nominalizările pentru Olivier Awards 2023

Cea mai nominalizată producție din acest an este „My Neighbour Totoro/ Vecinul meu Totoro”, noua adaptare scenică a îndrăgitului film de animație din 1988 al Studio Ghibli, cu un total de 9 nominalizări, inclusiv pentru „cel mai bun spectacol de divertisment sau comedie”, „cel mai bun regizor”, „cel mai bun coregraf de teatru”, „cea mai bună coloană sonoră originală” și „cea mai bună actriță” (Mei Mac).

my neighbour totoro production photos 2022

My Neighbour Totoro

„Standing At The Sky’s Edge” de la National Theatre, de Richard Hawley, a primit cele mai multe nominalizări pentru un musical, opt. Printre categoriile la care a fost selectat se numără „cel mai bun nou musical”, „cel mai bun regizor”, „cea mai bună actriță” și „cea mai bună actriță în rol secundar”.

Șapte nominalizări – inclusiv cea mai bună reluare muzicală – a primit „Oklahoma!”, de Richard Rodgers și Oscar Hammerstein II. Recent transferată în West End după ce a avut reprezentații pe Broadway și la Young Vic, producția a obținut și nominalizări pentru interpretarea actorilor Arthur Darvill, Anoushka Lucas, Liza Sadovy și Marisha Wallace.

Cu câte șase nominalizări se află în listă „A Streetcar Named Desire”, cu nominalizări pentru actorii Paul Mescal, Anjana Vasan și Patsy Ferran; „The Band’s Visit”, musicalul de la Donmar Warehouse adaptat după filmul israelian; și „To Kill A Mockingbird”, punerea în scenă de Bartlett Sher a romanului clasic al lui Harper Lee, care le-a adus nominalizări pentru interpretare lui Rafe Spall, Pamela Nomvete și David Moorst.

Jodie Comer este nominalizată la categoria „cea mai bună actriță” pentru debutul său în West End în „Prima Facie”, care a primit cinci nominalizări în total. Printre cei nominalizați la categoria „cel mai bun actor” se numără David Tennant, pentru noua producție „Good” – care candidează la patru premii – și Tom Hollander pentru „Patriots”, o nouă piesă de teatru a cărei acțiune se petrece în timpul căderii Uniunii Sovietice, care este de asemenea nominalizată la trei categorii.

Gala de decernare a premiilor Olivier va avea loc pe 2 aprilie la Royal Albert Hall, fiind prezentată de actrița Hannah Waddingham.

Premiile de anul trecut au fost dominate de producția „Cabaret”, de Rebecca Frecknall, care a câștigat la șapte categorii.