Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Premiul Nobel pentru Chimie, atribuit pentru o nouă procedură în crearea de molecule

Premiul Nobel pentru Chimie, atribuit pentru o nouă procedură în crearea de molecule

Premiul Nobel pentru Chimie pe 2021 a fost atribuit cercetătorilor Benjamin List și David W. C. MacMillan pentru dezvoltarea unei noi proceduri în crearea de molecule, denumită organo-cataliza asimetrică.

Academia Regală Suedeză de Științe i-a premiat cu Nobel pe List și MacMillan „pentru dezvoltarea organo-catalizei asimetrice”, un procedeu pentru accelerarea producției de molecule.

Reprezentanții Academiei au evidențiat că noul instrument permite accelerarea producției de molecule, spre exemplu pentru industria farmaceutică, într-un mod „simplu, rapid și atent la mediul înconjurător”.

List, născut în 1968, în Frankfurt, este afiliat Max-Planck-Institut für Kohlenforschung, în timp ce MacMillan, născut în 1968, în Marea Britanie, este afiliat Princeton University (SUA).

Sezonul Nobel a debutat pe 4 octombrie, cu premiul pentru Fiziologie și Medicină, iar pe 5 octombrie a fost anunțat cel pentru Fizică. Pe 7 octombrie va fi anunțat laureatul Nobelului pentru Literatură, iar pe 8 octombrie, cel pentru Pace.

Laureatul premiului Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în Memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat pe 11 octombrie.

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, aceste premii au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.