Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Premiul Nobel pentru Literatură pe 2022
ernaux, nobel, curatorial.ro

Premiul Nobel pentru Literatură pe 2022

Premiul Nobel pentru Literatură pe 2022 a fost acordat de Academia Suedeză scriitoarei franceze Annie Ernaux, „pentru curajul și acuitatea cu care ea dezvăluie rădăcinile, înstrăinarea și constrângerile colective ale memoriei personale”.

În lucrările ei literare, mai mult de 30 de volume, Annie Ernaux (n. 1 septembrie 1940) examinează constant și din diferite unghiuri viața marcată de disparități puternice în ceea ce privește genul, limbajul și clasa.

Anul trecut, premiul Nobel pentru Literatură a fost atribuit scriitorului Abdulrazak Gurnah originar din Zanzibar.

Până în 2021, inclusiv, premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat de 114 ori unui număr de 118 scriitori, dintre care 16 femei.

Distincția nu a fost acordată de șapte ori – în 1914, 1918, 1935, 1940, 1941, 1942 și 1943.

Cel mai tânăr laureat a fost Rudyard Kipling, care avea 41 de ani în 1907, când a primit premiul, iar cel mai vârstnic, Dorris Lessing. Ea avea vârsta de 88 de ani în 2007, când a fost aleasă pentru a primi distincția.

Săptămâna Nobel a debutat pe 3 octombrie, cu premiul pentru Fiziologie sau Medicină, acordat cercetătorului suedez Svante Pääbo, a urmat premiul pentru Fizică, pe 4 octombrie, acordat cercetătorilor Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger, și premiul pentru Chimie, care a revenit cercetătorilor Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal și K. Barry Sharpless.

Premiul Nobel pentru Pace va fi acordat pe 7 octombrie. Laureatul premiului Sveriges Riksbank în Ştiinţe Economice în Memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat pe 10 octombrie.

Premiile Nobel și Premiul Sveriges Riksbank

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, aceste premii au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei.

Între 1901 și 2021, Premiile Nobel și Premiul Sveriges Riksbank au fost acordate de 609 ori unui număr de 975 de persoane și organizații. Având în vedere că unii cercetători au fost laureați de mai multe ori, în total, 943 de persoane și 25 de organizații au fost recompensate cu Nobel.

Nominalizarea pentru Premiul Nobel în Literatură poate fi făcută doar de persoane calificate. Comitetul Nobel pentru Literatură trimite scrisori de invitație persoanelor care sunt calificate să facă nominalizări pentru premiu. Numele nominalizaților și alte informații despre selecție pot fi dezvăluite numai după 50 de ani.

Premiul Nobel este însoțit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze, echivalentul a 900.000 de dolari.