Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Premiul Nobel pentru Chimie pe 2022
nobel chimie 2022

Premiul Nobel pentru Chimie pe 2022

Premiul Nobel pentru Chimie pe 2022 a fost acordat cercetătorilor Carolyn R. Bertozzi (Stanford University, California, SUA), Morten Meldal (University of Copenhagen, Denemarca) și K. Barry Sharpless (Scripps Research, La Jolla, California, SUA), pentru „dezvoltarea chimiei click și a chimiei bioortogonale”.

Barry Sharpless (n. 1941, SUA) și Morten Meldal (n. 1954, Danemarca) au pus baza pentru o formă funcțională a chimiei – click chemistry – în care blocuri moleculare se îmbină rapid și eficient. Carolyyn Bertozzi (n. 1966, SUA) a dus această formă a chimiei la o nouă dimensiune și a început să o utilizeze pe organisme vii, potrivit nobelprize.org.

Anul trecut, premiul Nobel pentru Chimie a fost atribuit cercetătorilor Benjamin List și David W. C. MacMillan pentru dezvoltarea unei noi proceduri în crearea de molecule, denumită organo-cataliza asimetrică.

Până în prezent, premiul Nobel pentru Chimie  a fost acordat unui număr de 121 de cercetători, dintre care 8 femei.

Săptămâna Nobel a debutat pe 3 octombrie, cu premiul pentru Fiziologie sau Medicină, acordat cercetătorului suedez Svante Pääbo, a urmat premiul pentru Fizică, pe 4 octombrie, acordat cercetătorilor Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger, și va continua cu premiul pentru Literatură, pe 6 octombrie, şi pentru Pace, pe 7 octombrie. Laureatul premiului Sveriges Riksbank în Ştiinţe Economice în Memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat pe 10 octombrie.

Premiile Nobel și Premiul Sveriges Riksbank

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, aceste premii au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei.

Între 1901 și 2021, Premiile Nobel și Premiul Sveriges Riksbank au fost acordate de 609 ori unui număr de 975 de persoane și organizații. Având în vedere că unii cercetători au fost laureați de mai multe ori, în total, 943 de persoane și 25 de organizații au fost recompensate cu Nobel.

Nominalizarea pentru Premiul Nobel în Chimie este posibilă doar prin invitație. Numele nominalizaților și alte informații despre selecție nu pot fi dezvăluite decât după 50 de ani.

Procesul de nominalizare și selecție implică transmiterea de către Comitetul Nobel a unor scrisori confidențiale de invitație persoanelor care sunt competente și calificate să nominalizeze candidații pentru Premiul Nobel în Chimie.

Premiul Nobel este însoțit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze, echivalentul a 900.000 de dolari. Fiecare dintre cei trei laureați pentru Chimie primește o treime din sumă.

Ilustrație: Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal și K. Barry Sharpless