Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Jon Fosse, laureatul premiului Nobel pentru Literatură pe 2023
jon fosse

Jon Fosse, laureatul premiului Nobel pentru Literatură pe 2023

Premiul Nobel pentru Literatură pe 2023 a fost acordat de Academia Suedeză scriitorului norvegian Jon Fosse, „pentru piesele și proza sa inovatoare care dau glas celor nespuse”.

Născut în 1959, Jon Fosse – astăzi unul dintre cei mai jucați dramaturgi din lume – a devenit din ce în ce mai cunoscut și pentru proza sa. Opera lui vastă, scrisă în limba Nynorsk, tradusă inclusiv în română, acoperă o varietate de genuri, cuprinde o mulțime de piese de teatru, romane, colecții de poezie, eseuri, cărți pentru copii și traduceri.

Anul trecut, distincția a revenit scriitoarei franceze Annie Ernaux, „pentru curajul și acuitatea cu care ea dezvăluie rădăcinile, înstrăinarea și constrângerile colective ale memoriei personale”.

Până în 2022, inclusiv, premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat de 115 ori unui număr de 119 scriitori, dintre care 17 femei. Distincția nu a fost acordată de șapte ori – în 1914, 1918, 1935, 1940, 1941, 1942 și 1943.

Cel mai tânăr laureat a fost Rudyard Kipling, care avea 41 de ani în 1907, când a primit premiul, iar cel mai vârstnic, Dorris Lessing. Ea avea vârsta de 88 de ani în 2007, când a fost aleasă pentru a primi distincția.

Săptămâna Nobel a debutat pe 2 octombrie, cu premiul pentru Fiziologie sau Medicină, acordat anul acesta oamenilor de știință dr. Katalin Kariko și dr. Drew Weissman, care au dezvoltat vaccinurile anti-Covid pe bază de ARN mesager. A urmat Nobelul pentru Fizică, pe 3 octombrie, acordat cercetătorilor Pierre Agostini (The Ohio State University, Columbus, SUA), Ferenc Krausz (Max Planck Institute of Quantum Optics, Garching and Ludwig-Maximilians-Universität München, Germania) și Anne L’Huillier (Lund University, Suedia) pentru „metode experimentale care generează impulsuri de lumină de attosecunde pentru studiul dinamicii electronilor în materie”. Apoi, pe 4 octombrie, au fost anunțați laureații Nobel pentru Chimie – cercetătorii Moungi G. Bawendi (Massachusetts Institute of Technology (MIT), SUA), Louis E. Brus (Columbia University, New York, SUA) și Alexei I. Ekimov (Nanocrystals Technology Inc., New York, SUA), „pentru descoperirea și sinteza punctelor cuantice”.

Laureatul premiului Nobel pentru Pace va fi anunțat pe 6 octombrie, iar cel al premiului Sveriges Riksbank în Ştiinţe Economice în Memoria lui Alfred Nobel, pe 9 octombrie.

Imagine: nobelprize.org