Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, acordat pentru descoperirea receptorilor de temperatură și atingere

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, acordat pentru descoperirea receptorilor de temperatură și atingere

Cercetătorii David Julius și Ardem Patapoutian sunt laureații premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină pe 2021 pentru „descoperirea receptorilor de temperatură și atingere”.

David Julius, născut pe 4 noiembrie 1955, la New York, este afiliat Universității California (San Francisco).

Ardem Patapoutian, născut în 1967, în Beirut (Liban), profesează la Howard Hughes Medical Institute, Scripps Research, La Jolla (California).

Abilitatea noastră de a simți căldura, frigul și atingerea este esențială pentru supraviețuire și stă la baza interacțiunii noastre cu lumea din jur. În viețile noastre de zi cu zi, luăm aceste senzații de-a gata, dar cum sunt inițiate impulsurile nervoase astfel încât temperatura și presiunea să poată fi percepute? Răspunsul la această întrebare a fost dat de laureații de anul acesta.

David Julius a utilizat capsaicina, compus din ardeii iuți care induce o senzație de arsură, pentru a identifica un senzor în terminațiile nervoase ale pielii care răspunde la căldură.

Ardem Patapoutian a folosit celulele sensibile la presiune pentru a descoperi o nouă clasă de senzori care răspund la stimulii mecanici din piele și organele interne.

Aceste descoperiri inovatoare au lansat activități intense de cercetare care au dus la o creștere rapidă a înțelegerii noastre legat de cum simte sistemul nostru nervos căldura, frigul și stimulii mecanici.

Laureații au identificat legături esențiale care lipseau cunoașterii noastre a interacțiunii complexe dintre simțuri și mediul înconjurător.

Premiul Nobel este însoțit anul acesta de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze, echivalentul a 1,1 milioane de dolari.

Premiile Nobel și Premiul Sveriges Riksbank

Premiul pentru Fiziologie sau Medicină deschide în fiecare an sezonul Nobel, care continuă cu premiul Nobel pentru Fizică, anunțat pe 5 octombrie, pentru Chimie, pe 6 octombrie, pentru Literatură, pe 7 octombrie, şi pentru Pace, pe 8 octombrie. Laureatul premiului Sveriges Riksbank în Ştiinţe Economice în Memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat pe 11 octombrie.

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, aceste premii au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

Anul trecut, premiul Nobel pentru Medicină a fost atribuit cercetătorilor Harvey J. Alter, Michael Houghton şi Charles M. Rice pentru descoperirea virusului hepatitei C.

Imagine: nobelprize.org