Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Primul muzeu virtual al obiectelor culturale furate pregătit de UNESCO, aproape de realitate
unesco, muzeu virtual, unesco kÉrÉ architecture

Primul muzeu virtual al obiectelor culturale furate pregătit de UNESCO, aproape de realitate

Primul muzeu virtual al obiectelor culturale furate pregătit de UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură), care a încheiat un parteneriat inclusiv cu Interpol pentru a dezvolta proiectul, urmează să fie lansat în 2025, iar organismul a prezentat recent designul acestuia.

Prima rundă de finanțare pentru muzeul în valoare de 2,5 milioane de dolari este asigurată de Arabia Saudită.

Într-un anunț, UNESCO a transmis: „Muzeul virtual va fi un instrument care va schimba regulile jocului pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la traficul ilicit și la importanța protejării patrimoniului cultural în rândul autorităților relevante, al profesioniștilor din domeniul culturii și al publicului, în special al generațiilor tinere”.

Un arhitect în afara tiparelor

Proiectul a fost anunțat în septembrie 2022, iar recent agenția a dezvăluit designul schematic al acestuia, realizat de arhitectul Francis Kéré, născut în Burkina Faso, câștigător al Premiului Pritzker pentru arhitectură în 2022.

„Pentru acest proiect, aveam nevoie de un arhitect capabil să rescrie manualul tradițional, care să proiecteze spații gândind în același timp în afara tiparelor, care să lege profund materialul cu imaterialul”, a declarat Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, pentru Artnet News.

Galerii virtuale cu reconstituiri în 3D

Arhitectura muzeului este inspirată de impunătorul baobab – arbore african indigen cu sute de utilizări pentru susținerea vieții și cu o semnificație spirituală profundă. Silueta sa distinctivă – un trunchi larg și gol și tulpini scurte care fuzionează – va forma fundația spațiului, în timp ce vor fi încorporate și elemente ale rotondei Muzeului Guggenheim, proiectată de Frank Lloyd Wright.

Vizitatorii vor fi invitați să exploreze o serie de galerii virtuale care conțin reconstituiri detaliate în 3D ale artefactelor, fiecare dintre acestea fiind însoțită de explicații privind semnificația lor culturală, inclusiv mărturii ale comunităților din țările de origine.

Muzeul urmează să intre în funcțiune în 2025, iar UNESCO nu va dezvălui operele care vor compune colecția inițială decât cu puțin timp înainte de lansare.