Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Primul volum din „Istoria Bibliotecii Academiei Române”, lansat
september,22,,2017,bucharest/romania, ,the,romanian,academy,(academia,romana)

Primul volum din „Istoria Bibliotecii Academiei Române”, lansat

Primul volum din „Istoria Bibliotecii Academiei Române”, dedicat perioadei 1867 – 1885, va fi lansat pe 6 octombrie.

Proiectul „Istoria Bibliotecii Academiei Române” este gândit în 10 volume și prezintă, documentar și analitic, activitatea de peste un secol și jumătate a celei mai mari și mai bogate biblioteci din România.

Evenimentul de lansare va avea loc în Aula Academiei Române, începând cu ora 12:00. Vor lua cuvântul academicianul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, dar și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, academicianul Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, și prof. ing. Nicolae Șt. Noica, membru de onoare al Academiei Române, director general al Bibliotecii Academiei Române.

„Istoria Bibliotecii Academiei Române vrea să răspundă dorinței intelectualilor, să retrezească gustul tinerilor pentru carte, pentru manuscrise, pentru stampe, pentru monede și medalii, pentru hărți, adică pentru acele grăunțe de aur elaborate de mințile cele mai luminate și lăsate moștenire urmașilor”, notează în prefața primului volum Ioan-Aurel Pop.

Lansarea primului volum din Istoria Bibliotecii Academiei Române, dedicat perioadei 1867-1885, aduce în atenție epoca de pionierat și în același timp de mare efervescență a constituirii și organizării după principii moderne a unei instituții cu menire națională, responsabilă de colectarea, conservarea și promovarea memoriei spiritualității românești.

Profesorul Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române și director general al Bibliotecii Academiei Române, consideră acest prim volum „un omagiu adus erudiților și patrioților români de la mijlocul secolului al XIX-lea, care nu și-au precupețit timpul, entuziasmul, energia, inteligența şi averile pentru a înălța o instituție fundamentală într-un stat modern“.

Biblioteca Academiei Române

Înființată la 6 august 1867, Biblioteca Academiei Române și-a îmbogățit neîncetat colecțiile, devenind una dintre cele mai importante biblioteci patrimoniale din sud-estul Europei și un spațiu de referință pentru cercetătorii din întreaga țară și din lume.

Biblioteca Academiei Române este astăzi o bibliotecă enciclopedică, reunind un impresionant patrimoniu de carte, de manuscrise, incunabule, hrisoave, hărți și atlase, partituri muzicale, lucrări de grafică, cea mai bogată colecție de fotografie și cel mai bogat fond numismatic din țară, precum și cea mai completă colecție de presă românească. Biblioteca Academiei Române datorează  acest valoros tezaur de cultură îndeosebi marilor săi donatori, oameni de spirit și patrioți autentici, cât și unei vizionare politici de dezvoltare practicate încă de la fondarea sa.