Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Saul Leiter, pionier al fotografiei color și pictor, un fin observator al vieții cotidiene
saul leiter pull c. 1960 copyright the saul leiter foundation

Saul Leiter, pionier al fotografiei color și pictor, un fin observator al vieții cotidiene

Fotograful american Saul Leiter (1923 – 2013), unul dintre cei mai importanți practicieni ai perioadei postbelice și un pionier al fotografiei color, este celebru pentru imaginile sale evocatoare din New York-ul anilor 1950 și 1960.

Leiter a fotografiat în fiecare zi timp de 60 de ani, observând cu atenție viața cotidiană și descoperind frumusețea pe străzile din cartierul East Village, unde a trăit întreaga sa viață de adult și care a devenit subiectul său peren.

saul leiter untitled undated copyright the saul leiter foundation

Saul Leiter, neintitulat, nedatat © The Saul Leiter Foundation

La moartea lui, în 2013, Leiter a lăsat în urmă o colecție remarcabilă de aproximativ 15.000 de printuri alb-negru, cel puțin 40.000 de diapozitive color, un număr similar de negative alb-negru și mai mult de 4.000 de picturi, dintre care doar câteva au fost publicate și expuse public. Din conul de umbră în care se afla, opera lui a fost redescoperită și reapreciată pentru rolul său revoluționar în apariția fotografiei color.

Între altele, fotografiile lui Saul Leiter din anii ’50 au inspirat imaginea lungmetrajului „Carol” (2015), film regizat de Todd Haynes, cu actrița Cate Blanchett în rol principal.

saul leiter footprints 1950

Saul Leiter, „Footprints”, 1950 © The Saul Leiter Foundation

„Saul Leiter: An Unfinished World”, deschisă la MK Gallery din Londra în perioada 17 februarie – 2 iunie, va fi cea mai mare expoziție a operei lui Leiter care va avea loc în Marea Britanie, prezentând 171 de fotografii alături de o selecție de mai mult de 40 de picturi puțin cunoscute ale lui Leiter.

Expoziția de la MK Gallery este curatoriată de Anne Morin, co-produsă de Rencontres d’Arles și DiChroma Photography, Madrid, în colaborare cu Fundația Saul Leiter din New York.

Imagine principală: Saul Leiter, „Pull”, c. 1960 © The Saul Leiter Foundation