Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  SUA au restituit Egiptului un sarcofag de lemn furat în urmă cu 15 ani
sarcofagul verde

SUA au restituit Egiptului un sarcofag de lemn furat în urmă cu 15 ani

Guvernul egiptean a primit, la începutul anului, un sarcofag antic din lemn, care a fost furat din țară în urmă cu aproape 15 ani, potrivit Associated Press.

„Acest sicriu uluitor a fost traficat de o rețea bine organizată care a jefuit nenumărate antichități din regiune”, a declarat procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, în urmă cu trei luni, după ce biroul său a stabilit că sarcofagul a fost furat din necropola Abu Sir, la nord de Cairo. „Suntem încântați că acest obiect va fi returnat Egiptului, căruia îi aparține de drept”, au spus autorităţile egiptene.

Datat din perioada dinastică târzie a Egiptului antic

Un oficial al Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt, Mostafa Waziri, a declarat pentru Associated Press că sarcofagul datează din perioada dinastică târzie a Egiptului antic, care a durat din 664 î.e.n. până la campania lui Alexandru cel Mare din 332 î.e.n.

Potrivit lui Waziri, sarcofagul, care măsoară aproximativ 3 metri, ar fi aparținut unui preot antic pe nume Ankhenmaat.

Repatrierea face parte din eforturile continue ale guvernului egiptean de a opri traficul și de a asigura returnarea antichităților furate.

Bragg a spus că sarcofagul a fost introdus ilegal în SUA prin Germania și, înainte de a fi restituit, a fost expus în Muzeul de Științe Naturale din Houston.

În 2021, autoritățile egiptene au recuperat 5.300 de artefacte jefuite de pe tot globul.