Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Volume cu autograf și manuscrise importante semnate Cioran, Eliade și Preda, scoase la vânzare

Volume cu autograf și manuscrise importante semnate Cioran, Eliade și Preda, scoase la vânzare

Volume cu autograf și manuscrise ce provin în mare parte din două colecții importante – a familiei Țuculescu-Galaction și a poetului avangardist Sașa Pană – vor fi licitate pe 25 noiembrie la Artmark.

Unele exemplare poartă semnătura olografă a unor scriitori precum Emil Cioran, Mircea Eliade, Marin Preda, Nichita Stănescu, George Bacovia și Tudor Arghezi, iar alte vechi și rare ediții de colecție sunt scrise de Dimitrie Cantemir, Andrei Șaguna și de reginele Elisabeta și Maria și poartă ex-librisul unor biblioteci celebre.

Colecțiile vor fi scoase la vânzare în cadrul Licitației de Cărte Rară, Hărți și Manuscrise din 25 noiembrie, iar până atunci sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviță, putând fi admirate și răsfoite în regim gratuit.

Prețul de la care va începe licitarea manuscrisului enunțat al lui Emil Cioran pentru volumul „Cartea Amăgirilor” este de 1.800 de euro.

„Cioran s-a impus în România cu ceva pe care aici îl avem, în această licitație, și anume fulgurațiile acestui tânăr furios. Asta poți vedea, nu în cartea tipărită, ci poți vedea pe foaia manuscrisă. Ceea ce avem aici este urma vie, palpabilă, a acelui Cioran care a izbucnit în cultura română”, spune filosoful Horia-Roman Patapievici, potrivit unui comunicat.

Cele 18 file scoase la licitație poartă corecturile și adăugirile din 1936 ale autorului, atât în creion cât și cu cerneală.

Licitația oferă colecționarilor și ocazia de a avea o carte poștală trimisă de Emil Cioran tatălui lui, preotul Emilian Cioran, în 1938. Puțini știu faptul că Emil Cioran era foarte familist, iubindu-și familia eficace, nu doar de la distanță și emoțional. Grija manifestată familiei se regăsește în cartea poștală scoasă la licitație pentru 300 de euro.

Sesiunea de licitație conține și manuscrise din colecția istorică Țuculescu-Galaction, scrise de-a lungul vremii de preotul Gala Galaction, precum sunt cele 7 manuscrise olografe „Gândul nostru cel de toate zilele” (despre traducerea Sfintei Scripturi). Piesa foarte rară, compusă din 83 de file, are un preț de pornire de 400 de euro.

De la 300 de euro va porni și licitarea manuscriselor din ciclul „Columne în naosul Bisericii Universale”, care conțin 106 file scrise în 1930.

Cuvântarea ținută „La moartea lui George Coșbuc” se regăsește în manuscrisul din ciclul „Cuvântări Funebre”. Cele 47 de hârtii rare au un preț de pornire de 250 de euro. O altă piesă rară, din aceeași colecție, este lotul de 38 de file din ciclul „Pro Israel”. Manuscrisele olografe au un preț de pornire de 200 de euro și au fost scrise în perioada 1919 – 1925. Pentru un preț de pornire conservator, de doar 20 de euro, este scoasă la licitație și ediția princeps a cărții „Doctorul Taifun”, cu semnătura olografă a autorului Gala Galaction.

Între cele aproximativ 200 de piese de colecție, bibliofilii pot găsi și o selecție specială de cărți rare care poartă semnătura olografă a unor scriitori români celebri, precum Mircea Eliade – ediția princeps a volumului „Întoarcerea din rai”, ce are un preț de pornire de 200 de euro, dar și fotografii de epocă, precum este piesa, cu prețul de pornire de 300 de euro, în care este ilustrat Nicolae Titulescu și care poartă semnătura olografă a ministrului și dedicația către diplomatul Constantin Vișoianu.

Credit foto: Artmark