Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Ziua Națională a Lecturii, marcată în întreaga țară prin diverse evenimente

Ziua Națională a Lecturii, marcată în întreaga țară prin diverse evenimente

Ziua Națională a Lecturii, sărbătorită pe 15 februarie, reprezintă „prilej de a reitera importanța cititului, cea mai sigură și mai pură cale de a ne înțelege trecutul și de a ne creiona viitorul”, după cum transmite Ministerul Culturii, și este marcată în mai multe orașe din țară prin diverse evenimente.

Începând cu acest an, România are o zi națională a lecturii, declarată prin Legea nr. 21/ 2022 privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua Națională a Lecturii,  iar motto-ul acesteia este „Citim împreună!”.

În plus, 15 februarie este data la care s-au născut doi cărturari importanți, ctitori ai şcolii şi culturii româneşti – Titu Maiorescu şi Spiru Haret.

„Cititul înseamnă cultură, înseamnă evoluție, fiind cel mai solid catalizator pentru o societate educată și dezvoltată! Este acel pas care ne dezvoltă imaginația și care ne suscită setea de a descoperi idei, artă, poezie, știință. Lectura potențează spiritul creator care există în fiecare dintre noi și, totodată, ne ajută să conștientizăm cât de mici suntem în acest mare ocean al cunoașterii. Vă îndemn, așadar, să sărbătoriți această zi prin descoperirea sau redescoperirea plăcerii de a citi”, este mesajul ministrului Culturii, Lucian Romașcanu.

Ministerul Culturii, prin instituțiile din subordine, organizează evenimente prin care încurajează lectura și promovează cunoașterea, evenimente online și offline. Lista evenimentelor poate fi consultată pe cultura.ro.

Credit foto: Curatorial.ro