Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „20/21 London to Paris” – Sculptură de Koons, vândută în sprijinul Ucrainei. Monet și Yves Klein, staruri ale licitațiilor
christies, monet

„20/21 London to Paris” – Sculptură de Koons, vândută în sprijinul Ucrainei. Monet și Yves Klein, staruri ale licitațiilor

Sculptura „Balloon Monkey (Magenta)” a lui Jeff Koons a fost vândută în sprijinul Ucrainei, pe 28 iunie, în licitațiile „20/21 London to Paris” de la Christie’s, unde Claude Monet, Yves Klein și René Magritte au fost staruri.

Christie’s a organizat două licitații de artă modernă și contemporană la Londra și Paris, ambele înregistrând 250 de milioane de dolari (203,8 milioane de lire sterline), cu taxe.

Cele 106 loturi oferite au fost creații semnate de artiști tineri, precum Anna Weyant, și maeștri de tipul Claude Monet și René Magritte. Au fost vândute 97 dintre ele, după ce o lucrare Cy Twombly a fost retrasă înainte de licitație.

Magritte și Barnes, suspans și surprize la Paris

Licitația de la Paris s-a axat pe artiști europeni. Lucrări de Yves Klein, Pierre Soulages, Jean Paul Riopelle și Jean Hélion L’escalier au fost vânduți pentru sume cuprinse între 1,2 și 2,2 milioane de dolari.

Două peisaje realizate de Claude Monet – „Waterloo Bridge, effet de brume” (1904) și „Nymphéas, temps gris” (1907), au fost vândute pentru 60 de milioane de lire sterline.

Pânza „Anthropométrie de l’époque bleue, (ANT 124)” (1960) a lui Yves Klein, care a fost scoasă la vânzare în premieră, a fost adjudecată contra sumei de 27 de milioane de lire sterline.

Lucrarea „Balloon Monkey (Magenta)” a lui Jeff Koons a fost vândută de filantropii Victor și Olena Pinchuk. Sculptura din oțel inoxidabil, realizată în 2006 – 2013, avea o valoare estimată între 6 și 10 milioane de lire sterline. Ea a fost adjudecată contra sumei de 10 milioane de lire sterline.

Ea a fost cumpărată de colecționarul Jens Faurschou din Copenhaga. Banii obținuți pe lucrare vor fi donați în sprijinul tratării soldaților și civililor răniți în războiul din Ucraina.

„Souvenir de voyage” (1962 – 1963), de René Magritte, a creat suspans în licitație. Cinci ofertanți au luptat pentru lucrarea estimată la maxim 5 milioane de lire sterline. În final, ea a fost adjudecată contra sumei de 16 milioane de lire.

O surpriză a serii a constituit-o „Main Street Pool Bar” (1978), scenă de noapte dintr-un bar pictată de Ernie Barnes. Pictura a fost estimată la 80.000 de lire sterline, iar prețul final a fost de 1,5 milioane de lire sterline.

La Londra, sculptura „Untitled V (Anatomy of Architecture series)”, un bust de femeie, creată de Simone Leigh, recompensată anul acesta cu Leul de Aur la Bienala de la Veneția, a fost vândută pentru 724.500 de lire sterline, dublu față de estimare.

Au mai fost adjudecate lucrări de Michael Majjerus, Anna Weyant, Lucy Bull și Leonora Carrington.

Foto: „Waterloo Bridge, Effet de Brume”, Claude Monet