Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „The Standard Bearer” de Rembrandt a fost instalat la Rijksmuseum din Amsterdam
rembrandt porte etendard

„The Standard Bearer” de Rembrandt a fost instalat la Rijksmuseum din Amsterdam

Rijksmuseum din Amsterdam a dezvăluit recenta sa achiziție a „The Standard Bearer/ Porte-Étendard” de Rembrandt, disputată o perioadă între Paris și Haga înainte de a fi cumpărată pentru 175 de milioane de euro de Țările de Jos.

Fostă proprietate a familiei Rothschild, pictura datând din 1636 a fost declarată „Tezaur național” de Franța atunci când a fost scoasă la vânzare și, prin urmare, supusă unei interdicții de export.

Dar Luvru a renunțat la dreptul de a o cumpăra, nereușind să strângă fonduri suficiente. Apoi a fost achiziționată la începutul anului 2022 de Rijksmuseum.

Statul olandez a contribuit cu 150 de milioane de euro la achiziție, Fundația Rembrandt și Fondul Rijksmuseum contribuind cu cincisprezece și, respectiv, zece milioane de euro.

Lucrarea s-a aflat în posesia colecționarilor privați câteva secole, inclusiv a familiei Rothschild, care a deținut-o din 1844.

„Este o sărbătoare. Nu este o întoarcere acasă, este într-adevăr petrecerea de inaugurare a casei pentru care Rembrandt se întoarce acasă după aproape 400 de ani”, a declarat Taco Dibbits, directorul Rijksmuseum, la momentul instalării „Porte Étendard” în Muzeul din Amsterdam.

În galeria de onoare

Autoportretul maestrului, pe care l-a pictat pe când avea treizeci de ani, îl arată în uniformă de miliție și este expus alături de faimosul său „The Night Watch” în galeria de onoare a Rijksmuseum.

Parlamentul olandez a aprobat achiziționarea picturii în ianuarie 2022. Majoritatea grupurilor politice au fost de acord cu guvernul că pictura este prețioasă pentru colecția publică de artă din Țările de Jos.

Dar mai multe părți au fost rezervate în legătură cu momentul achiziției, în contextul în care mulți actori din sectorul cultural au suferit de pe urma măsurilor de sănătate.

Considerată de guvernul olandez drept „una dintre capodoperele absolute ale lui Rembrandt” și „legată indisolubil de istoria Țărilor de Jos”, pictura, înainte de a se alătura Rijksmuseum, a fost împrumutată în timpul acestor douăsprezece luni mai multor muzee din Țările de Jos.