Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Senatul olandez a aprobat cumpărarea tabloului „Standard Bearer/ Porte-étendard” de Rembrandt

Senatul olandez a aprobat cumpărarea tabloului „Standard Bearer/ Porte-étendard” de Rembrandt

Senatul olandez a aprobat marți cumpărarea tabloului „Standard Bearer/ Porte-étendard” de Rembrandt, pentru care Regatul Țărilor de Jos va plăti 150 de milioane de euro, anunță AFP.

Toate procedurile vor fi încheiate în patru săptămâni și Regatul Țărilor de Jos va fi oficial proprietarul operei, a declarant noul ministru al Culturii Gunay Uslu, citat de agenția de presă olandeză ANP.

Perioada achiziționării, nepotrivită

Cele mai multe dintre grupările politice au estimat, precum guvernul, că tabloul este o valoare în plus la colecția de artă publică a Regatului. Dar mai multe partide au emis rezerve legat de perioada achiziționării, în contextul în care numeroși lucrători din sectorul creativ suferă din cauza măsurilor sanitare.

Uslu a declarat că înțelege că vânzare pare „nepotrivită” în timpul pandemiei, subliniind că existența pe piața a unei astfel de lucrări este o oportunitate unică, potrivit ANP.

Ministrul a subliniat „stilul unic” al tabloului, descriindu-l drept „un punct de cotitură” în cariera lui Rembrandt.

Aprobarea Parlamentului olandez reprezintă ultimul obstacol pentru achiziție, după acordul de la mijlocul lui decembrie. O scrisoare de intenție a fost semnată pe 8 decembrie între Regatul Țărilor de Jos și familia Rothschild pentru vânzarea tabloului, un autoportret pictat în 1636, al vârsta de 30 de ani de pictorul olandez.

„Le Porte-étendard” este una dintre capodoperele absolute ale lui Rembrandt și este legat indisolubil de istoria Regatului Țărilor de Jos”, a declarat, într-un comunicat, ministrul olandez al Culturii.

Parisul a anunțat pe 7 decembrie că opera, clasată „comoară națională” în Franța și estimate la 165 de milioane de euro, este scoasă pe piața de artă, statul francez renunțând să o cumpere. Achiziția va fi făcută din fonduri publice și private.

Asociația „Rembrandt” va oferi 15 milioane de euro și Fondul Rijksmuseum 10 milioane de euro.