Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  A.F.R.O.N.T. – Perspectivă colectivă asupra culturii hip-hop în România
afront, expo, rezidenta9

A.F.R.O.N.T. – Perspectivă colectivă asupra culturii hip-hop în România

Treizeci de ani de hip-hop în România vor fi marcați printr-o expoziție colectivă dedicată fenomenului cultural autohton, deschisă la Rezidența9 între 15 aprilie și 19 mai.

Mișcarea internațională hip-hop a împlinit jumătate de secol, în 2023.

Expoziția „A.F.R.O.N.T.” (Artă Freestyle Revoltă Originalitate Nume Tehnică) – concepută și realizată de un colectiv de artiști și teoreticieni alcătuit din Omu Gnom, DJ Undoo, G.P. Volceanov, Cristian Eduard Drăgan, Robert Obert, Cătălin Soto, Pisica Pătrată, Alin Boeru, J.R. și John Dot S – propune publicului o explorare pe viu a hip-hop-ului.

„A.F.R.O.N.T.” aduce laolaltă cuvântul (rapping sau MC-ing), muzica (DJ-ing sau Turntablism), dansul (breaking sau B-Boy-ing) și arta urbană (graffiti), atât în interiorul expoziției, cât și în afara ei, printr-o serie de evenimente care vor avea loc timp de o lună Rezidența9.

Artiști invitați sunt ERPS, Mser, KRIPS, Michelle Cypher aka Gani, DJ DOX, Fubuki, DJ Al*BU, Ionuț Popescu.

Vernisajul are loc în 15 aprilie, ora 19:00, în prezența colectivului curatorial, cu un DJ set PussyCutz.

Program expozițional

Programul live va permite vizitatorilor să aibă o experiență interactivă atât cu ce a însemnat cultura străzii pentru anii ‘90 și 2000 din România, dar și cu reprezentările ei actuale. Discuțiile prilejuite de Arhiva de sunet, de echipa filmului „De ce scriu ăștia pe pereți?” și de autorul cărții „Rapul este poezie”, G.P.Volceanov, propun inclusiv perspective critice asupra prezentului și viitorului culturii, care se află acum într-un context foarte diferit decât cel în care a luat naștere.

În fiecare sâmbătă din expoziție publicul poate participa la un tur ghidat împreună cu unul din curatori, parte din programul de mediere culturală al Rezidenței9, „Care-i faza cu arta contemporană?”.

În weekendul 27 – 28 aprilie vor avea loc ateliere de scratch, tururi ghidate, demonstrații de freestyle și b-boy, dezbateri și reprezentații live.

Expoziția poate fi vizitată de marți până vineri, de la ora 16:00 la 20:00, sâmbăta și duminica, de la 13:00 la 20:00.