Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Acte și antracte”, expoziție de pictură la TNB
expo tnb

„Acte și antracte”, expoziție de pictură la TNB

„Acte și antracte”, expoziție cu lucrări semnate de Silvia Marinescu, Ștefana Petre și Andrei Simion, va fi deschisă în perioada 8 mai – 8 iunie, la Teatrul Național „I. L. Caragiale” București, în foaierul Sălii Media – aripa Intercontinental.

Expoziția, curatoriată de Maria Pașc, reunește cele mai recente lucrări de pictură realizate de cei trei artiști.

Despre expoziție, curatoarea notează: „Trei tipuri de retorică. Retorica este mijlocul cel mai potrivit de a convinge pentru fiecare împrejurare. Acești trei artiști au deprins meșteșugul de a ține histrionismul sub control, de a nu face din el un spectacol în sine, de a-l folosi ca pe un mijloc de persuasiune. Arta lor nu este în slujba unui efect, ci în slujba unei convingeri”.

„Pictura Ștefanei Petre este studiu amănunțit de culoare și compoziție ce prezintă o realitate pe care artista a descompus-o ca mai apoi să o recompună pe suprafața pânzei. În această strădanie de sinteză obiectivă, știința nu rămâne în urma talentului. Studiul Ștefanei este un demers de decantare, o luptă acerbă la toate nivelurile cu neștiutul, cu întâmplătorul, cu nesemnificativul. În pictura sa dominată de o gamă cromatică cu griuri sever elegante tronează un radicalism al desenului, dublat de o fervoare a culorii.

Andrei Simion, pictorul, nu caută în scriere umorile proprii, ci spontaneitatea gândurilor, fără incursiuni psihologice. A da expresie unei lucrări înseamnă a-i da suflet, a face să iradieze din ea o prezență subtilă. Andrei izbutește! Compensează prin preaplinul sufletului său neajunsurile realului. Lucrările tânărului pictor îți dau o bucurie a ideilor care nu poate fi ținută în frâu de nicio disciplină academică. Natura din picturile sale se înfățișează cu o căldură tainică, grăitoare, având o existență virginală.

Silvia Marinescu este înzestrată cu răbdarea de a privi, ea nu caută surprinzătorul, nemaivăzutul. Silvia nu savurează, ci descrie, știe să asculte. Silvia aduce atmosferă, gust pentru culoare, linie ondulată, pictură de o suavă rigoare, ce își lasă amprenta de neșters în ochii și în sufletul privitorului”, adaugă curatoarea.

Expoziția poate fi vizitată, în perioada 8 mai – 8 iunie, în orele de program ale TNB. Accesul în sala de expoziție se va face prin Sala Studio (pe lângă agenția de bilete) sau direct, la Sala Media și Pictură.