Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Activiștii de mediu care şi-au lipit mâinile de o capodoperă a lui Rubens la München vor primi amendă penală
massacre of innocents rubens

Activiștii de mediu care şi-au lipit mâinile de o capodoperă a lui Rubens la München vor primi amendă penală

Activiștii de mediu care în august și-au lipit mâinile de cadrul tabloului „Massacre of the Innocents” de Peter Paul Rubens, la Alte Pinakothek din München, vor răspunde penal.

Tribunalul din München a emis ordine penale împotriva celor doi activiști care s-au lipit de cadru și unul împotriva protestatarului care a filmat acțiunea. Procuratura a declarat că în fiecare caz a fost aplicată „o amendă semnificativă”. „Ne vom exprima, desigur, pretențiile în temeiul dreptului civil”, a spus Tine Nehler, purtătoarea de cuvânt a Pinakotheken, sugerând că ar fi o cifră importantă.

Potrivit Parchetului, acțiunea din august s-a soldat cu un prejudiciu în valoare de 11.000 de euro.

Muzee din întreaga lume, vizate de activiștii Letze Generation

Activiștii sunt membri ai grupului de criză climatică Letzte Generation, care a orchestrat o serie de acțiuni ce vizează opere de artă de renume mondial din muzeele din întreaga Europă.

Alți activiști din cadrul grupului s-au lipit de mai multe capodopere, inclusiv „Madonna Sixtina” a lui Rafael (1512-13) la Gemäldegalerie Alte Meister din Dresda. Grupuri similare au aruncat cu mâncare pe lucrările lui Claude Monet, Vincent van Gogh, Emily Carr și ale altor mari artiști.

Scopul lor este de a „opri nebunia combustibililor fosili”, conform site-ului  Generației Letzte. Opinia publică a fost împărțită cu privire la eficacitatea tacticilor lor pentru a inspira schimbarea.

Unul dintre protestatarii implicați în acțiunea asurta tabloului lui Rubens, Michael Winter, a declarat: „Mă lipesc de acest tablou astăzi pentru că sunt disperat. Catastrofa climatică este deja aici, vedem deja oameni care își pierd mijloacele de existență în dezastrele inundațiilor, cum ar fi în Valea Ahr (în Renania de Nord-Westfalia în Germania). Copiii noștri vor muri, de asemenea, dacă guvernul nostru nu acționează în mod corespunzător (în legătură cu) urgența climatică”.

Dacă pânza „Massacre of the Innocents” de Rubens (1638) nu a fost deteriorată, cadrul ei a suferit daune, potrivit Deutsche Welle.