Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Activiștii pentru climă care s-au lipit de „Sistine Madonna” a lui Rafael, amendați
dresda, letzte generation

Activiștii pentru climă care s-au lipit de „Sistine Madonna” a lui Rafael, amendați

Doi activiști pentru climă care și-au lipit mâinile de rama tabloului „Sistine Madonnaa lui Rafael de la Palatul Zwinger din Dresda (Old Masters Picture Gallery) ar trebui să plătească pentru „daune aduse proprietății comunității”, a anunțat biroul procurorului din Dresda.

Potrivit agenției de presă dpa, Procuratura a cerut ca activiștii în vârstă de 22 și 29 de ani să plătească fiecare câte 1.500 de euro.

Cei doi, membri ai grupului ecologist german Letzte Generation (Ultima Generație), au intrat în galerie pe 23 august 2022 și fiecare și-a lipit câte o mână de rama faimoasei picturi de altar din secolul al XVI-lea, celebră în întreaga lume. Tabloul în sine nu a fost deteriorat, însă demonstrația a lăsat urme de superglue pe ramă și a afectat finisajul de protecție al ramei, ceea ce a dus la daune materiale de aproximativ 2.300 de euro.

Colecțiile de artă de stat din Dresda (Staatliche Kunstsammlungen Dresden, SKD) au depus ulterior o plângere la procuratura orașului pentru „daune materiale care aduc prejudicii comunității” și au inițiat o procedură civilă pentru daune. De asemenea, celor doi li s-a interzis accesul în toate cele 15 instituții ale SKD.

Cazul împotriva unui activist de 23 de ani care a filmat acțiunea și a postat-o pe rețelele de socializare a fost abandonat.

Cu toate acestea, Letzte Generation nu pare să fi fost descurajată de perspectiva unor acuzații civile. Tot în 2022, alți membri ai grupului s-au lipit de rama unui tablou de Peter Paul Rubens din Alte Pinakothek din München, provocând daune în valoare de 11.000 de euro. Scopul este de „a opri nebunia combustibililor fosili”, potrivit site-ului grupului.