Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Adrian Ghenie, prima expoziție în România în decurs de 14 ani
adrian ghenie fără titlu 2023 desen 100x140cm

Adrian Ghenie, prima expoziție în România în decurs de 14 ani

„Corpul imposibil”, deschisă la Pavilionul ISHO din Timișoara pe 20 aprilie, reprezintă prima expoziție a lui Adrian Ghenie în România în decurs de 14 ani.

Desene și câteva picturi create special pentru acestă expoziție vor fi expuse în premieră absolută la Timișoara.

Vernisajul expoziției „Corpul imposibil” e programat pe 20 aprilie, de la ora 18:00, la Pavilionul ISHO din Timișoara, în prezența artistului și a echipei organizatoare, Fundația Art Encounters.

Pentru toți cei care vor să intre în dialog cu artistul, va fi organizat, pe 21 aprilie, de la ora 18:00, un eveniment special Meet the Artist, care va include un tur ghidat de Adrian Ghenie împreună cu Diana Marincu, curatoarea expoziției.

„În cadrul expoziției «Corpul imposibil» de la Timișoara, artistul ne va prezenta noi lucrări, inspirate de perioada pandemiei și de izolarea în spațiul domestic, când singura legătură cu «lumea» avea loc prin dispozitivele digitale. Aceste teme vorbesc despre relația complicată pe care omul modern o are astăzi cu tehnologia, cu social media, cu propriul corp și cu timpul. Ghenie a observat că există astăzi un nou limbaj al corpului, care impune posturi diferite, dezvoltări anatomice specifice și prelungiri ale membrelor prin instrumentele tehnologiei. Desenele sunt încercările artistului de a deconstrui și a reconstrui figura umană respectând niște volume mari, dar speculând plastic prin toate detaliile care le conțin și mai ales prin spațiile goale din jur. Accesul necontenit la tehnologie și mediul digital ne face, în mod aparent, cel puțin, să fim conectați permanent și legați la o rețea colectivă, rămânând în același timp tot mai singuri”, a transmis curatoarea expoziției și directorul artistic al Fundației Art Encounters, Diana Marincu.

Expoziția poate fi vizitată în intervalul 20 aprilie – 18 iunie, în incinta Pavilionului ISHO, între orele 12:00 și 18:00, de miercuri până duminică, accesul pentru public fiind gratuit.

adrian ghenie

Credit foto: Alessandra d’Urso / Galeria Thaddaeus Ropac

Scurtă biografie Adrian Ghenie

Adrian Ghenie s-a născut în 1977, la Baia Mare, și trăiește actualmente la Berlin.

Melanjul de abstract și realism al lucrărilor sale generează adesea picturi psihologice, tulburătoare.

Ajuns la o deplină maturitate a exprimării sale artistice, a expus în mari instituții de artă ale lumii, printre care: Accademia di Francia a Roma – Villa Medici, Roma; Centro de Arte Contemporáneo (CAC) Málaga; Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg; Museum of Contemporary Art (MCA), Denver; Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.), Ghent; Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), București; Tate Liverpool.

În 2015 a reprezentat România la Bienala de Artă de la Veneția cu proiectul Darwin’s Room.

Anul trecut, o lucrare a lui a fost vândută pentru mai mult de 10 milioane de dolari, stabilind un nou record de licitație pentru artist. „Pie Fight Interior 12” a fost adjudecată la Christie’s Hong Kong contra sumei de 10.371.116 dolari.