Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  AFCN alocă 5,5 milioane lei pentru proiecte în arte vizuale
afcn

AFCN alocă 5,5 milioane lei pentru proiecte în arte vizuale

Administrația Fondului Cultural Național a anunțat demararea primei sesiuni de finanțare pe 2024 destinată susținerii de proiecte din 12 arii tematice și de programe culturale multianuale, cu alocare bugetară dublă față de anul trecut.

Resursele existente în Fondul Cultural Național au permis Consiliului AFCN să aloce 50 de milioane de lei pentru finanțarea proiectelor și programelor culturale, se arată într-un comunicat remis curatorial.ro.

Pentru derularea sesiunii de finanțare I/2024 este prevăzut un buget de 44 milioane de lei pentru proiecte culturale încadrate în 12 arii tematice: Arte vizuale (5,5 milioane lei; pictură, sculptură, grafică, fotografie, video-art, instalaţie, ceramică, sticlă, metal, arte textile, tehnici mixte, experiment vizual și de animație, performance art, proiecte curatoriale ce au ca finalitate realizarea unei expoziții și care pot viza inclusiv domeniile de arhitectură și design), Teatru (4,4 milioane lei), Muzică (3 milioane lei), Dans (1,6 milioane lei), Artă digitală și noile medii (3,6 milioane lei), Intervenție culturală (3 milioane lei), Educație prin cultură (3,8 milioane lei), Promovarea culturii scrise (2 milioane lei), Patrimoniu cultural material (3 milioane lei), Patrimoniu cultural imaterial (3 milioane lei), Proiecte cu caracter repetitiv (6 milioane lei) și Rezidențe de creație (3 milioane lei; arie pentru care se pot depune proiecte doar în sesiunea I).

Plafonul de finanțare pentru toate ariile este de 150.000 lei, solicitantul fiind obligat să contribuie cu cel puțin 10% co-finanțare în bani la bugetul proiectului.

Programe multianuale, activități pe cel puțin 18 luni

Pentru apelul de programe culturale multianuale sunt disponibili 6 milioane de lei, pentru propuneri de anvergură, cu premise de sustenabilitate, axate pe colaborare națională sau internațională, care pot fi derulate până la finalul anului 2025.

Programele trebuie să propună activități derulate pe cel puțin 18 luni, iar finanțarea trebuie să se încadreze între 200.000 și 300.000 lei. Având în vedere creșterea bugetului, Consiliul AFCN a decis reducerea co-finanțării la 15%.

Conform cadrului existent, un operator cultural poate înscrie cel mult două oferte culturale pe sesiune, dintre care un singur program multianual, cu condiția să nu aibă în derulare un program multianual.

Perioada de înscriere a proiectelor culturale pe platforma online începe pe 1 septembrie și se încheie pe 30 septembrie 2023, ora 24:00.

Detalii, pe afcn-proiecte.ro.

Candidaturi pentru rolul de evaluatori

Tot începând cu 1 septembrie, AFCN invită experții interesați să se implice în procesul de evaluare a proiectelor să-și înscrie candidatura. Înscrierea se face individual, exclusiv online, prin completarea unui profil personal pe afcn-experti.ro, urmată de selectarea butonului de înscriere la sesiunea curentă și selectarea a cel mult două arii tematice de expertiză. Cei care au deja creat profilul trebuie să activeze opțiunea referitoare la sesiunea curentă.

Conform noilor prevederi ale Ordonanței Guvernului nr.51/1998, o treime din componența comisiilor de evaluare și selecție trebuie să fie diferită față de sesiunea precedentă.

Termenul limită pentru înscrierea candidaturii evaluatorilor este 30 septembrie 2023, ora 24:00.