Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artistul danez care a prezentat Kunsten rame goale drept opere de artă, somat să returneze finanțarea
jens haaning, kunsten

Artistul danez care a prezentat Kunsten rame goale drept opere de artă, somat să returneze finanțarea

Artistul danez care a primit bani de la Muzeul de Artă Modernă Kunsten și a prezentat rame goale drept opere de artă este obligat de un tribunal să returneze fondurile.

Jens Haaning, un artist conceptual ale cărui lucrări se concentrează pe putere și inegalitate, a fost angajat în 2021 de Muzeul de Artă Modernă Kunsten din Aalborg, în nordul Danemarcei, să recreeze două lucrări anterioare pentru care au fost folosite zeci de bancnote pentru a reprezenta veniturile medii.

Lucrarea din 2007 a lui Haaning, „An Average Danish Annual Income” (un venit anual mediu danez, n.r.), afișa bancnote de coroane fixate pe pânză într-un cadru, iar pentru o alta din 2011, despre veniturile austriecilor, a folosit bancnote de euro.

Muzeul a pus la dispoziție aproximativ 532.000 de coroane (aproximativ 84.000 dolari) din rezervele sale pentru a recrea lucrările, precum și un onorariu al artistului de aproximativ 40.000 de coroane. Dar când personalul a despachetat lucrările livrate în toamna lui 2021, a găsit două rame goale cu titlul „Take the Money and Run”.

Artistul trebuie să primească onorariul

Muzeul a expus noile lucrări, dar când Haaning a refuzat să returneze banii, a inițiat o acțiune în justiție. Săptămâna aceasta, un tribunal din Copenhaga a ordonat artistului să returneze banii care i-au fost împrumutați, dar a decis că ar trebui să primească în continuare onorariul.

La vremea respectivă, Lasse Andersson, directorul Kunsten, a declarat pentru The Guardian: „Nu suntem un muzeu bogat… Trebuie să ne gândim cu atenție la modul în care ne cheltuim fondurile și nu cheltuim mai mult decât ne putem permite”.

Haaning a declarat pentru radioul danez la acea vreme: „Lucrarea este că am luat banii lor. Nu este un furt. Este o încălcare a contractului, iar încălcarea contractului face parte din lucrare”.

El a adăugat: „Îi încurajez și pe alți oameni care au condiții de muncă la fel de mizerabile ca ale mele să facă același lucru. Dacă stau într-un loc de muncă de rahat și nu sunt plătiți și de fapt li se cere să plătească bani pentru a merge la muncă, atunci luați ce puteți și plecați”.