Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  AI vs. fotografie – Un artist a câștigat un concurs cu o imagine generată de inteligența artificială și a renunțat la premiu
the electrician, imagine ai, boris eldagsen

AI vs. fotografie – Un artist a câștigat un concurs cu o imagine generată de inteligența artificială și a renunțat la premiu

Un artist german a câștigat un important concurs de fotografie cu o imagine generată de inteligența artificială, apoi a renunțat la premiu, spunând că s-a înscris în competiție cu o astfel de lucrare pentru a genera o dezbatere.

Boris Eldagsen a dezvăluit pe site-ul său că nu acceptă premiul Sony World Photography al Organizației Mondiale a Fotografiei pentru categoria creație deschisă, pe care l-a câștigat săptămâna trecută la Sony World Photography Awards.

Fotografia câștigătoare, intitulată „The Electrician”, înfățisa alb-negru două femei din generații diferite.

Eldagsen, care a studiat fotografia și artele vizuale la Academia de Artă din Mainz, arta conceptuală și intermedia – la Academia de Arte Frumoase din Praga și artele plastice – la Școala de Arte și Comunicare Sarojini Naidu din Hyderabad (India), a spus că a aplicat pentru a afla dacă concursurile sunt pregătite să accepte imagini AI. „Nu sunt”, a adăugat el.

La rândul lor, organizatorii concursului au declarat că nu știau în ce măsură a fost utilizată inteligența artificială pentru lucrare.

„Noi, comunitatea fotografilor, avem nevoie de o discuție deschisă. O discuție despre ce vrem să considerăm fotografie și ce nu. Este umbrela fotografiei suficient de încăpătoare pentru a permite imaginilor AI să intre sau ar fi asta o greșeală? Prin faptul că refuz premiul sper să accelerez această dezbatere”, a transmis Boris Eldagsen.

El a subliniat că „imaginile generate de AI și fotografia nu ar trebui să concureze pentru un premiu ca acesta; sunt entități diferite”.

„AI nu este fotografie. Astfel, nu voi accepta acest premiu”, a conchis el și a sugerat ca premiul să fie donat unui festival de fotografie din Odesa (Ucraina).

Inteligența artificială și impactul asupra artei

Această acțiune vine într-un moment de dezbatere intensă cu privire la utilizarea și implicațiile inteligenței artificiale, unii lansând avertismente apocaliptice potrivit cărora tehnologia este pe punctul de a afecta ireversibil experiența umană.

Un purtător de cuvânt al Organizației Mondiale a Fotografiei a declarat că, înainte de a fi anunțat câștigător, Eldagsen le-a confirmat „co-crearea” imaginii cu ajutorul inteligenței artificiale. Conform regulilor concursului, fotografii oferă garanțiile de participare la concurs.

„Recunoaștem importanța acestui subiect și impactul său asupra imaginii de astăzi. Așteptăm cu nerăbdare să explorăm în continuare acest subiect prin intermediul diverselor noastre canale și programe și salutăm dezbaterea în jurul acestuia. În timp ce elemente ale practicilor de AI sunt relevante în contextele artistice de creare a imaginilor, premiile au fost întotdeauna și vor continua să fie o platformă de promovare a excelenței și abilităților fotografilor și artiștilor care lucrează în acest mediu”, a mai transmis organizația.