Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Albume de artă, lansate la Târgul de Carte Gaudeamus 2022
dan perjovschi

Albume de artă, lansate la Târgul de Carte Gaudeamus 2022

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, ediția București 2022, va avea loc în perioada 7 – 11 decembrie în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.

La standul Institutului Cultural Român va avea loc vineri, 9 decembrie, de la ora 12.00, lansarea albumului „Țipoia & Tzipoia, acasă în lumea umbrelor noastre”, publicat de Editura ICR.

Volumul va fi prezentat de criticul și istoricul de artă Pavel Șușară și de George Tzipoia, autorul cărții.

georgetzipoia 2

Artistul plastic George Tzipoia, fiul pictorului Alexandru Țipoia (1914-1993), expune în acest album memorialistic istoria familiei sale, oferind totodată o imagine a societății în care au trăit și au creat protagoniștii.

Volumul include o selecție consistentă din documentele fotografice păstrate în arhiva Țipoia.

Duminică, 11 decembrie, la standul editurii Curtea Veche Publishing, de la ora 13.30 va avea loc evenimentul de lansare a volumului „Dan Perjovschi. The Horizontal Newspaper A School of Text and Image”, în prezența autorului.

„Ziarul Orizontal” este, cel mai probabil, cea mai longevivă intervenție artistică în spațiul public din România și cu siguranță, un experiment artistic unic la nivel mondial. „Ziarul” se întinde pe o suprafață de aproximativ 50 de metri lungime și 4 înălțime.

În mod ironic, momentul când Teatrul Național din București a renunțat la instalația „La Zid” a lui Dan Perjovschi a coincis cu prima intervenție din Sibiu, Teatrul Național „Radu Stanca”
oferind astfel platforma atât de necesară pentru acest tip de intervenție culturală.
The Horizontal Newspaper, sala de clasă cu un singur perete, nu discriminează și nici nu închide ochii în fața discriminării. În plus, ca experiment artistic, respinge standardele duble. Ceea ce publicul internațional al lui Perjovschi poate vedea expus pe marile scene occidentale este disponibil și privitorilor care se plimbă pe Bulevardul Coposu din orașul Sibiu.

The Horizontal Newspaper a evoluat într-un „loc în timp” care nu ne scutește de erorile noastre sistematice, dar nici nu ne permite să ne scufundăm în disperare. Un punct fix din care Perjovschi ne oferă, de peste un deceniu, sens și un spațiu activ de libertate, autodeterminare, solidaritate și coerență.

MNAR participă cu 18 volume

Muzeul Național de Artă al României participă la Târgul Gaudeamus Radio România cu o selecție de 18 volume.

Vor fi readuse în atenția publicului unele dintre cele mai reprezentative titluri ale albumelor de artă ce au acompaniat și completat expoziții realizate de MNAR, precum: „Nostalgie. Amintire. Regăsire. Peisajul european și ruina în secolele XVI – XIX” (2022), „Ars Amandi. Tema iubirii în arta europeană a secolelor XVI – XIX”(2014), „Lucia Dem Bălăcescu – Repertoriul Colecției” (2022) sau ghidul „Muzeul Colecțiilor de Artă” (2013).

Cataloagele MNAR pot reprezenta un cadou original de sărbători pentru persoanele dragi. Pe de-o parte sunt precum o vizită prin expozițiile și colecțiile MNAR, pe de-altă parte sunt surse de cunoaștere, fiind rezultatele unor activități laborioase de cercetare și creație cu caracter artistic. Având o calitate grafică de excepție, publicațiile sunt un prilej de delectare pentru publicul larg.

Intrarea la târg, în intervalul orar 10.00 -20.00, va fi liberă.