Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Anul Tigrului din calendarul chinezesc este celebrat la The Metropolitan Museum, printr-o expoziţie

Anul Tigrului din calendarul chinezesc este celebrat la The Metropolitan Museum, printr-o expoziţie

Expoziţia este deschisă până pe 17 ianuarie, anul viitor, anunţă cei de la The Met. Prima zi din Anul Tigrului de Apă va fi pe 1 februarie. Potrivit calendarului chinezesc, fiecare an este marcat de un semn al zodiacului, alăturat unuia dintre cele cinci elemente: pământ, apă, foc, metal, lemn. Asocierea dintre semnele zodiacale şi anul calendaristic a început în secolul III Înaintea Erei Noastre.

Potrivit astrologiei, tigrul, care va guverna noul an, este întruchiparea curajului, eroismului, rezistenţei şi vigorii.

Tigrii au fost subiect pentru artişti de secole. Simboluri ale puterii şi autorităţii, apar deseori pe vasele folosite în ceremonii religioase din dinastiile Shang ( 1600–1046 î.e.n..) şi Zhou (1046–256 î.e.n.).

În timpul dinastiilor Zhou şi Han (206 î.e.n. – 220 e.n.), liderii militari foloseau imaginea tigrului drept semn pentru cei pe care îi delegau. De altfel, acest animal este prezent în multe zone ale culturii chineze şi în context militar evocă bravura. În folclorul chinez, tigrul este o zeitate protectoare care alungă spritele rele.

Expoziţia de la muzeul din New York prezintă obiecte antice create în jurul imaginii tigrului – arme, obiecte casnice, picturi.

Credit foto: The Metropolitan Museum of Art