Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Arta digitală, în prim-plan la Dubai care va deveni un hub al criptomonedelor
guernica project

Arta digitală, în prim-plan la Dubai care va deveni un hub al criptomonedelor

Arta digitală își face prima apariție la principalul târg de artă contemporană din Orientul Mijlociu organizat la Dubai, în cel mai bogat emirat din Golf care va deveni un hub internațional al criptomonedelor, scrie AFP.

Această a 15-a ediție a Art Dubai, care a găzduit până duminică mai mult de o sută de dealeri de artă locali și străini, a dedicat o aripă întreagă artei virtuale, regrupând 17 galerii și platforme de vânzări de NFT-uri sau obiecte digitale autentificate.

NFT-urile (jetoane nefungibile) sunt certificate de autenticitate și de proprietate ce nu pot fi falsificate, bazate pe tehnologia blockchain, aceeași care autentifică tranzacțiile cu criptomonede.

Directoarea executivă de la Art Dubai, Benedetta Ghione, explică decizia de a le pune în valoare prin „interesul și întrebările” pe care le stârnesc, dar și prin „rolul unic pe care vrea să-l joace Dubai în calitate de hub cripto emergent”. „A fost momentul bun și locul potrivit”, a adăugat ea.

După ce a semnat în decembrie un acord cu Binance, cea mai mare platformă de schimb de criptomonede din lume, autoritățile emirateze au anunțat săptămâna trecută adoptarea unei legi cu privire la activele virtuale și crearea unei autorități de reglementare pentru cripto-active.

Creștere exponențială

Această etapă „consolidează poziția Emiratelor Arabe Unite în acest sector” și își propune să asigure „transparența și siguranța pentru investitori”, a comentat pe Twitter suveranul din Dubai, șeicul Mohammed ben Rached Al-Maktoum.

Galeriile cu NFT văd un semnal pozitiv pentru afaceri, deținătorii de criptomonede interesându-se din ce în ce mai mult de arta digital ca mijloc de plasare a veniturilor.

„Comunitatea cripto din Dubai crește exponențial”, a spus Jennifer Stelco din colectivul Morrow, care prezintă în jur de 20 de opere digitale, dintre care aproape jumătate au fost produse de artiști din regiune. Printre ele, cea a lui Vesa, un artist finlandez din Dubai care figurează între cei mai bine cotați de la târg. Tabloul lui, ce amestecă pictura și fotografiile editate pe calculator, este propus la 50 ethereum (o criptomonedă), adică echivalentul a aproximativ 120.000 de euro, la cursul actual.

„Astăzi, noi am vândut o operă de Magda Malkoun la  3 ethereum (în jur de 7.000 de euro)”, indică Jennifer Stelco. Această artistă libaneză realizează imagini animate plecând de la colaje ce reprezintă orașul său, Beirut, sub trăsăturile unei femei.

art dubai

Boom-ul mondial al NFT, ilustrat de vânzarea record de anul trecut a operei artistului american Beeple la mai mult de 68 de milioane de dolari, a încurajat de asemenea galeria Emergeast să convertească în artă digitală.

Emergeance, prima platformă online din Orientul Mijlociu, creată în 2014, vede astăzi în NFT o oportunitate pentru artiștii din regiune de „a-și lărgi audiența, de a ajunge la colecționari de artă și necolecționari”, explică co-fondatoarea Nikki Meftah. Acest lucru le permite de asemenea să se întrețină mai bine întrucât primesc redevențe de fiecare data când opera lor este revândută, adaugă ea.

Confruntată cu entuziasmul investitorilor pentru NFT, sculptorița și pictorița din Emirate Aďcha Juma nu se entuziasmează.

„Oamenii sunt interesați de mediu, de tehnologie”, afirmă. Artista s-a alăturat lumii virtuale în urmă cu câteva luni reluând schițe pe care le desenează în stare de meditație pe o tabletă. „Tehnologia este extrem de importantă, asta este de netăgăduit, dar aș vrea ca oamenii să fie interesați și de artă și de mesajul transmis”, conchide ea.

Credit foto: Art Dubai, „Guernica Project” de Raghava K K