Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Arta în București de Noaptea Muzeelor
salonul international al sticlei 2024

Arta în București de Noaptea Muzeelor

Câteva muzee și galerii bucureștene participă anul acesta la Noaptea Muzeelor, în 18 mai, după ce multe instituții au renunțat la programe speciale și orar prelungit de vizitare, pentru a trage un semnal de alarmă referitor la condițiile de lucru.
Cât privește arta, cele mai mari muzee din țară – Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul Național de Artă Timișoara – absentează din Noaptea Muzeelor. Ele vor avea program obișnuit.

Curatorial.ro a selectat expoziții care pot fi vizitate nocturn sâmbătă, când este marcată a 20-a ediție Noaptea Muzeelor în România.
Accesul este gratuit.

Arcub – Hanul Gabroveni

Trei expoziții care îmbină arta, sustenabilitatea și arhitectura pot fi vizitate, și de Noaptea Muzeelor, la Arcub – Hanul Gabroveni, între orele 20:00 și 02:00.

„Art & Coffee for a Sustainable Future” e deschisă în Sala Studio, „Revitalizarea unui spațiu cu personalitate – Cinema Marconi” poate fi vizitată în spațiul Info Hub, și „Universul lui Salvador Dalí” – în spațiile Hanului Gabroveni de la demisol, parter și etajul întâi.

Neo Art Connect

Galateca găzduiește a doua ediție a anualei de artă și știință Neo Art Connect, expoziție ce poate fi vizitată între orele 19:00 și 23:00.

NAC, inițiată și curatoriată de Andreea Sandu și Anca Boeriu, are loc până în 4 iunie, în București și alte zece orașe din țară. Tema ediției este „Changing Environments”.

Prima expoziție NAC prezintă cinci proiecte câștigătoare ale burselor NAC, ediția a doua – Sebastian Comănescu (București), proiectul „Thigmonastic Specimen 001”, Dragoș Dogioiu (București), proiectul „HUSK”, Sânziana Gheorghe (Timișoara), proiectul „Silicon Souls: Mars Odyssey”, Marina Oprea (București), proiectul „Ourcelium”, și Elena Waldorf (Cluj-Napoca), proiectul „The Morbid Myth of Digital Dementia”.

MARe/ Muzeul de Artă Recentă

Două expoziții sunt deschise la MARe de la ora 19:00 la 22:00.

„Cei noi/ Graduate Curated” reunește lucrări ale unor tineri absolvenți și studenți din cele mai importante patru centre artistice naționale – Iași, București, Timișoara și Cluj-Napoca.

„Imagini ale solitudinii. Lucrări din colecția MARe” aduce laolaltă opere semnate de 13 artiști: George Anghelescu, Ștefan Bertalan, Michele Bressan, Andrei Chintilă, Doru Covrig, Daniel Djamo, Alina Fenelș, Aniela Firon, Florin Mitroi, Larisa Sitar, Naiana Vatavu, Bogdan Vlăduță și Ecaterina Vrana.

Muzeul de Artă „Vasile Grigore”

Muzeul de Artă „Vasile Grigore” propune o expoziție temporară de pictură și sculptură Ion Achițenie și Andrei Marina, organizată la „Galeria de Artă Anexa 29” a MAVG, al cărei vernisaj va avea loc începând cu ora 19:00; Art Treasure hunt (după un detaliu oferit, vizitatorii trebuie să descopere lucrarea și/sau autorul); și ghidaj asigurat de muzeografi și voluntari.

Muzeul va fi deschis de la ora 18:30 la ora 23:30.

Muzeul Național al Țăranului Român

La MNȚR pot fi vizitate mai multe expoziții de artă populară și contemporană în intervalul orar 12:00 – 21:00.

„Alexandru Tzigara-Samurcaș – Întemeietorul Muzeului Național” este amenajată în clădirea-monument istoric, la etajul întâi.

Gheza Vida și Mihai Olos, doi dintre cei mai importanți artiști maramureșeni, beneficiază de o expoziție specială în Sala Tancred Bănățeanu.

„Culorile «Dezghețului». Satul basarabean în pictura anilor 1960”, expoziție-eveniment, e deschisă în Sala Noua Galerie.

Expoziția de pictură „Forme și culori”, cu aproximativ 50 de lucrări de Stela Filip, artistă basarabeană membră a Uniunii Artiștilor Plastici – Filiala Bacău, e găzduită de Sala Acvariu.

Muzeul Național Cotroceni

În holul Salonului Cerchez de la MNC este amplasată expoziția aniversară a artistei Ileana Dana Marinescu, „Din adâncuri + Din văzduh = 80”.

Ileana Dana Marinescu realizează și expune creații artistice a căror expresivitate vine dintr-o utilizare surprinzătoare a materialelor. Pe cât de brute și rudimentare pot fi unele dintre acestea, pe atât de potențat poetic este mesajul din spatele reprezentărilor.

De Noaptea Muzeelor, ea poate fi vizitată de la 14:00 la 21:00.

Galeria Orizont

Galeria Orizont, unde are loc Salonul Internațional al Sticlei, va fi deschisă între orele 18:00 și 23:00.

Salonul Internațional al Sticlei, ajuns la a 36-a ediție, este curatoriat de Ioana Stelea și Mihai Băncilă și propune o expoziție care include aproximativ 100 de artiști, nume de referință din domeniu și studenți.

Printre participanții internaționali la această ediție se numără Anna Mlasowky (SUA), Plamen Kondov (Bulgaria), Monica Naydenova (Bulgaria), Ramona Pauli (Germania) și Rebbeca Tanda (Germania), alături de artiști români apreciați și recunoscuți internațional, precum  Alexandra Mureșan și Matei Negreanu, care activează la Paris.

Universitatea Națională de Arte București organizează Noaptea Atelierelor, între orele 18:00 și 02:00.

Atelierele UNArte (str. Gen. Constantin Budișteanu și Calea Griviței) vor fi deschise pentru public între orele 18:00 și 02:00. Vizitatorii au ocazia să exploreze spațiile unde se formează viitorii artiști, să asiste la procesul creativ și să interacționeze direct cu studenții și profesorii.

Programul Noaptea Atelierelor include tururi ghidate ale atelierelor; demonstrații live de pictură, sculptură și alte forme de artă; expoziții speciale cu lucrări ale studenților; dialoguri deschise cu artiștii.

Foto (c) Salonul Internațional al Sticlei