Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Arta și spațiul public, la Goethe-Institut București
monuments in time 2, curatorial

Arta și spațiul public, la Goethe-Institut București

Seria de evenimente „Forme colective de organizare și ecologii ale grijii”, parte din proiectul „Monuments In Time”, aduce în dialog artistele The Crown Letter Project, colectiv feminist internațional, în contextul expoziției artistei vizuale Aurelia Mihai.

Evenimentele sunt organizate în 23 și 24 septembrie în colaborare cu echipa curatorială formată din Cristina Bută, Monica Dănilă, Edith Lázár şi Cristina Stoenescu.

Proiecțiile de film și discuțiile din cadrul evenimentului oferă o platformă pentru a explora modul în care arta și colaborarea colectivă pot contribui la redefinirea spațiului public și a relației noastre cu natura într-o lume post-pandemică. Practicile artistice, în special cele dezvoltate de femei, devin instrumente esențiale în remodelarea peisajului urban și natural.

Artiste internaționale Aurelia Mihai, Manuela Morgaine, Ruth Maclennan, Neringa Naujokaite, Natacha Nisic și Catherine Radosa vor prezenta lucrări ce reflectă transformările contemporane ale relației om-natură, în conversație cu echipa curatorială formată din Cristina Bută, Monica Dănilă, Edith Lázár şi Cristina Stoenescu. Fiecare proiecție și discuție pune în lumină relația dintre om, natură și tehnologie, explorând teme precum migrația, catastrofele ecologice și sociale, precum și transformările spațiilor urbane și naturale în contextul schimbărilor contemporane.

Programul evenimentelor

23 septembrie – Goethe-Institut

Ora 18:00 – Discuție colectivă
Membrele colectivului The Crown Letter Project, împreună cu Aurelia Mihai, discută despre cum practicile colective au redefinit noțiunea de spațiu public în contextul pandemiei și al schimbărilor sociale. Conversațiile explorează strategiile artistice utilizate pentru a construi colaborări și a adresa întrebări fundamentale despre spațiile comune în care trăim.

Ora 19:30 – Proiecții de film și discuții cu artistele

„Golzheim” – Neringa Naujokaite (19’25)
Un film despre tensiunile arhitecturale și sociale dintr-un cartier de la nord de Düsseldorf, unde conviețuiesc structuri diverse, de la un parc monumental nazist la un centru de refugiați.

„f, like Fukushima” – Natacha Nisic (17′)
Filmat la Fukushima, la doi ani după dezastrul nuclear, filmul creează o experiență vizuală duală, dezvăluind simultan trecutul și prezentul peisajului devastat.

„Another World – Those who come by sea” – Manuela Morgaine (33′)
Un amestec de imagini de arhivă și scene filmate pe râul Sena, care documentează povești despre migrație și exil.

24 septembrie – Goethe-Institut

Ora 18:00 – Performance live
„Campaign of Paris, triangular landscape” – Catherine Radosa (1h)
Radosa investighează un teritoriu de la marginea Parisului aflat în tranziție între urbanizare și agricultură, construind o hartă sensibilă a schimbărilor acestui spațiu dinamic.

Ora 19:00 – Proiecție de film și discuție:
„A Forest Tale” (32’14”, 2022) – Ruth Maclennan
Un film realizat în pădurile Taiga din nordul Rusiei, care explorează legătura profundă dintre oameni și păduri, în fața amenințărilor aduse de schimbările climatice și sociale.

Proiecția va fi urmată, de la ora 19:40, de o discuție colectivă cu artistele și curatoarele.

Seria de evenimente „Forme colective de organizare și ecologii ale grijii” face parte din proiectul „Monuments In Time”, dedicat operei artistei vizuale Aurelia Mihai și inițiat de Cooperativa Fir. Proiectul a debutat în august cu o expoziție în două părți curatoriată de Cristina Bută care explorează tema monumentelor și miturilor în contextul contemporan. Prima parte a expoziției poate fi vizitată la Goethe-Institut București până la 10 octombrie și include lucrări video precum „LUPA” și „Cento Piedi”, ce reflectează asupra semnificației monumentelor în relație cu identitatea și migrația. A doua parte, intitulată „Living Monuments”, este prezentată la Galeria Sector 1 până la 5 octombrie, abordând legătura dintre oameni și locuri prin intermediul unor „monumente vii” performative.