Arte Povera, la București – O galeristă română și artiștii italieni pe care i-a susținut / galerie foto
Ileana Sonnabend, care a promovat curentul Arte Povera în galeriile ei de la Paris și New York, este subiectul unei expoziții deschise la Muzeul Național de Artă al României până la 22 septembrie.
Viața și opera galeristei de origine română sunt prezentate în „Ileana Sonnabend și Arte Povera”, curatoriată de Ilaria Bernardi. În prim-plan stă relația dintre galeristă și artiștii încadrați în curentul Arte Povera pe care ea i-a susținut – Michelangelo Pistoletto, Gilberto Zorio, Mario Merz, Giovanni Anselmo, Pier Paolo Calzolari, Giulio Paolini și Jannis Kounellis.
Ca o premisă a concentrării pe curentul Arte Povera, expoziția cuprinde un omagiu adus lui Mario Schifano, el fiind primul artist italian ale cărui opere au fost expuse de Ileana Sonnabend, și e anticipată astfel legătura profundă dintre galeria Sonnabend și arta italiană dezvoltată începând cu a doua jumătate a anilor ‘60.
Cu o amplă prezentare cronologică, expoziția reunește instalații și lucrări din patrimoniul unora ca Sonnabend Collection Foundation și Gallerie d’Italia din Napoli, dar și din colecțiile artiștilor și ale urmașilor acestora.
Sunt expuse opere realizate cu preponderență în prima parte a anilor ’60 și în prima parte a anilor ’70, emblematice pentru istoria artei, precum tablourile în oglindă „Doi bărbați în cămașă” (1963) și „Fata care se plimbă” (1966) ale lui Pistoletto, „Torsiune” (1968), de Anselmo, și „Apoteoza lui Homer” (1970 – 1971), de Paolini.
Expoziția se încheie cu un documentar video despre galeristă și despre arta italiană, realizat cu această ocazie de 3D Produzioni și care va fi difuzat ulterior de televiziunea italiană.
Fotografie principală: Giulio Paolini – „Apoteosi di Omero”, curatorial.ro