Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artista Ada Muntean, prima expoziție personală în Elveția
ada muntean, expo

Artista Ada Muntean, prima expoziție personală în Elveția

Artista Ada Muntean va expune pentru prima dată în Elveția, la Estopia Art Gallery Lugano, începând cu 7 iulie.

Lucrările ei, prezentate sub numele „Mediating Illusion. The Temptation to Exist”, sunt o reinterpretare vizuală a unor idei-cheie din „Ispita de a trăi” a lui Emil Cioran, propunând o transpunere în plan artistic a „gândirii condamnate la luciditate”.

Proiectul Adei Muntean jonglează cu un întreg arsenal de concepte menite să „ofere o mediere între realitate și iluzie, material și imaterial, intelect și afect, certitudine și relativitate și nu în ultimul rând dintre realitate și proiecția ei în artă”, transmit reprezentanții galeriei.

Expoziția, al cărei curator este Claudio Scorretti, va fi deschisă în perioada 7 – 30 iulie 2022.

Cel mai recent, la Estopia Art Gallery Lugano, a expus Alexandru Ciubotariu, cunoscut drept Pisica Pătrată.

Cine este Ada Muntean

Ada Muntean s-a născut în 1987 la Cluj-Napoca, unde trăiește și lucrează. În 2009, a absolvit secția Grafică a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, unde ulterior a obținut masteratul și doctoratul în Arte Vizuale, în 2019. A beneficiat de burse universitare la Birmingham Institute of Art and Design, Marea Britanie, și Jan Matejko Academy of Fine Arts din Cracovia, Polonia. În 2015, a urmat un internship la Peckham Platform din Londra, iar în 2016, la Galeria Plan B din Berlin.

Între expozițiile personale se numără „Réalités corporelles: des identités incertaines”, la Institutul Cultural Francez din Cluj-Napoca, 2021; „Corporealities. Uncertain Bodies”, la Estopia Art Gallery, București, 2020; „Blackout.[Follow The White Rabbit]”, NEW NOW art space Frankfurt, 2018; „Agency of Unrealized Projects”, daadgalerie, Berlin, 2012.

În 2010, a expus în proiectul fotografic „SUPERBIASuburbia” în Noua Galerie a Institutului Cultural Român de la Veneția, prezentat în cadrul Bienalei de Arhitectură de la Veneția.