Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artista Larisa Crunțeanu, noul director al festivalului One World Romania
anca paunescu, larisa crunteanu, andrei tanasescu, owr

Artista Larisa Crunțeanu, noul director al festivalului One World Romania

Artista Larisa Crunțeanu este noul director al festivalului One World Romania și aduce o perspectivă din zona artei contemporane care întregește demersul ce a consacrat evenimentul de mai bine de un deceniu.

Cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania va avea loc, la București, în perioada 31 martie – 9 aprilie 2023 și, online, între 10 și 30 aprilie 2023.

Larisa Crunțeanu (n. 1987) a studiat Jurnalism și Fotografie și Imagine Dinamică, iar în 2021 și-a susținut lucrarea de doctorat la Universitatea de Artă din București.

Artista lucrează cu video și performance, la intersecţia dintre cercetare și explorare, adeseori în cadrul unor proiecte colaborative, creând contexte pentru dezvoltarea unor noi practici artistice.

Lucrările ei au fost prezentate în expoziția personală „Do It By Heart”, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, în expoziții de grup și personale la Muzeul Național de Artă Contemporană, Biennale Matter of Art Prague, Kunsthalle Osnabrück, la SAVVY Contemporary Berlin, Zacheta Project Room Varșovia, RKI Berlin, Museu de Arte Brasieira – MAB FAAP, São Paulo.

În 2022, artista a lansat cartea „Protocoale ale singularității” (Protocols of Singularity) și a devenit director al festivalului OWR.

Echipa One World Romania

După 15 ani de activitate, ediția din 2023 a festivalului reprezintă intrarea într-o nouă etapă a dezvoltării lui, dar și o adaptare la publicul post-pandemie, care și-a schimbat dramatic obiceiurile de consum cultural.

Explorarea vizuală a filmului documentar pe tema drepturilor omului va fi făcută dintr-o perspectivă marcată de viziunea curatorilor artistici Anca Păunescu și Andrei Tănăsescu. Din echipa de selecție a OWR mai fac parte Liri Chapelan – teoretician de film, Sorana Stănescu – jurnalistă și Victor Morozov – critic de film.

Anca Păunescu a studiat filologie germană și film, iar în ultimii 7 ani a fost implicată în selecție de film documentar, curatoriat și consiliere creativă în programe speciale la diferite festivaluri europene. În prezent, este curator artistic al OWR, selecționer principal de film documentar la Neisse Film Festival, Germania, consiliază și face parte din echipele de (pre)selecție ale festivalurilor DokuFest (Kosovo), FIPADOC (Franta), Karlovy Vary IFF (Rep. Cehia). De asemenea, a fost membră a juriului la Makedox, Kasseler Dokfest, Iceland Documentary FF și DOK Leipzig Co-Pro Market.

Andrei Tănăsescu este un curator stabilit în Toronto și București, cu studii în cinematografie (University of Toronto, University of St. Andrews) și un interes constant pentru reevaluarea istorică a muzicii și cinemaului. În 2019, a curatoriat „Videograms of a Nation”, o retrospectivă expansivă a cinematografiei românești pentru Europalia Romania. A lucrat în echipele de programare ale TIFF Toronto, „Kino Pavasaris” Vilnius IFF, Festivalului Internațional de Film Experimental București (BIEFF) și a colaborat cu Berlinale Forum și Festivalul de Film American Independent de la București (AIFF). Conduce secțiunea Works-in-Progress a Les Films de Cannes à Bucarest, este programator pentru Bildrausch – Filmfest Basel și Festivalul One World Romania, și este membru al comitetului de selecție al Giornate degli Autori (Venice Days).

One World Romania este singurul festival de film documentar din țară dedicat drepturilor omului și unul dintre puținele evenimente naționale dedicate genului documentar. Evenimentul a fost fondat în 2008 de Centrul Ceh din București și este organizat, din 2009, de Asociația One World Romania.

Înscrierile de filme pentru viitoarea ediție sunt deschise până pe 15 noiembrie 2022.

Foto: Anca Păunescu, Larisa Crunțeanu și Andrei Tănăsescu