Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artiști din San Francisco vor primi lunar 1.000 de dolari, ca parte a unui program pilot de venit garantat
classic,view,of,historic,traditional,cable,cars,riding,on,famous

Artiști din San Francisco vor primi lunar 1.000 de dolari, ca parte a unui program pilot de venit garantat

Zeci de artiști din San Francisco vor primi lunar, timp de un an și jumătate, câte 1.000 de euro, ca parte a unui program pilot privind venitul garantat.

Inițiativa organizată de Yerba Buena Center for the Arts (YBCA) cu scopul de a crea o bază economică stabilă pentru artiștii cu venituri și protecție socială reduse sau fără venituri a intrat acum în etapa a doua.

Șaizeci de artiști sunt eligibili să primească lunar 1.000 de euro pe parcursul a 18 luni, fără vreo condiție, relatează The Artnewspaper.

Venitul garantat, mod sustenabil de a sprijini artiștii

Organizația non-profit a pus bazele programului de 1,3 milioane de dolari în parteneriat cu șase grupuri din comunitatea locală. Acesta are ca obiectiv să pledeze pentru venitul garantat ca mod sustenabil de a sprijini artiștii, mai ales pe cei din comunități defavorizate, și să combată inegalitățile sistemice în artă.

Programul a fost anunțat în martie 2021 pentru a ajuta 130 de artiști care au fost afectați de pandemia de Covid-19. Au fost primite mai mult de 2.500 de aplicații, iar selecția a fost făcută în baza sistemului de loterie. A doua rundă, pentru care a fost primită finanțare din partea StartSmall Foundation a lui Jack Dorsey și a filantroapei miliardare Mackenzie Scott, vizează și artiștii din comunitățile defavorizate, precum indigeni, persoane de culoare, LGBTQIA+, imigranți și cu dizabilități.

Anul acesta, YBCA a colaborat cu liderii comunității și a cerut fiecărui membru al coaliției să selecteze zece artiști.

Programe similare au fost implementate în St. Paul, Minnesota, și New York.

O analiză a Artist Relief a concluzionat că pandemia a afectat în SUA mare parte dintre artiști. Până în aprilie 2020, deja 62% dintre artiști au devenit șomeri și 95% au înregistrat pierderi de venituri.