Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Artiști plastici, actori și balerini ucraineni, la București

Artiști plastici, actori și balerini ucraineni, la București

Mai mulți artiști plastici și balerini au ajuns în ultimele zile în București, unde vor continua să creeze și să fie incluși în programe de studiu.

Instituțiile de cultură, galeriștii și artiștii din România și din străinătate au venit în ultima săptămână în sprijinul colegilor lor ucraineni, a căror activitate este blocată de război.

În acest context, la București, dar și în alte orașe din țară, au ajuns mai mulți artiști din Ucraina, care vor continua să lucreze.

Muzeul Național de Artă Contemporană, între numeroasele instituții implicate, oferă spații pentru lucru, pentru întâlniri și relaxare. MNAC pregătește propuneri de lucru pentru colegii ucraineni muzeografi, curatori și artiști care ar dori să își continue cariera în România.

Instituția are în plan și parteneriate cu muzee din Ucraina, pentru păstrarea patrimoniului acestora. UNESCO s-a arătat de asemenea îngrijorat cu privire la patrimoniul material și imaterial din această țară.

La /SAC @ Malmaison, în după-amiaza de 8 martie, va avea loc o întâlnire cu galeriștii români și artiștii străini.

Cinci balerini ucraineni refugiați în România au început programul de studiu la Opera Națională București. Ei vor lucra alături de balerinii și maeștrii de balet ai ONB. Opera îi găzduiește și le asigură toate condiţiile pentru a-şi continua repetiţiile.

„În funcţie de ce măsuri legislative vom reuşi să adoptăm privind integrarea în muncă a celor care vin din Ucraina, probabil că li se vor putea oferi şi lor contracte de colaborare”, a spus la finalul săptămânii, Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, care a precizat că și Teatrul Național din București este gata să primească actori din Ucraina și să îi integreze în echipă.

Foto: Lucian Romașcanu, la întâlnirea cu balerinii ucraineni ajunși la ONB. Credit foto: Opera Națională București