Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artiștii, designerii și oamenii de știință își pot înscrie ideile inovative pentru proiectul IN:Fusion
infusion apel pentru proiecte artistice

Artiștii, designerii și oamenii de știință își pot înscrie ideile inovative pentru proiectul IN:Fusion

Proiectul IN:Fusion este un hackathon experimental ce aduce împreună oameni de știință și teoreticieni cu artiști și designeri pentru a dezvolta împreună idei artistice inovative. Până la 1 septembrie, artiștii din România pot înscrie pe site-ul Asociației Qolony proiecte din sfera conceptului „IN:Fusion – Biophilia – Technophilia”, în care să își prezinte ideile de reconciliere a tehnologiei care crește exponențial cu nevoia de conectare cu natura.

Echipa artistică a proiectului, formată din Mihaela Ghiță, manager cultural, jurnalist de știință, Floriama Cândea artist, curator, Diane Pricop, manager cultural, jurnalist de art & science, dr. Ana Butcaru, cercetător științific, Centrul de Cercetare pentru Studiul Calității Produselor Agroalimentare și dr. Anca Aldea, cercetător științific INFIM, va selecta 10 artiști dintre cei înscriși pentru a participa la hackathon-ul care se va desfășura, între 16 – 22 septembrie, la conacul Oteteleșanu aflat în patrimoniul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor de pe platforma Măgurele.

Asociația Qolony și-a propus să promoveze colaborarea transdisciplinară între artă și cercetare științifică iar prin acest hackathon – context folosit mai degrabă de antreprenori, ingineri și programatori – încearcă să dezvolte infrastructuri colaborative între artiști și oamenii de știință.

Echilibrul între tehnologie și natură

IN:Fusion va da artiștilor posibilitatea de a-și testa și de a-și dezvolta ideile de proiecte împreună cu cercetătorii din institutele de cercetare.

De asemenea, prin participarea la program, artiștii vor putea avea acces la informațiile științifice și facilitățile din institute iar cercetătorilor le va oferi prilejul de a interacționa cu un alt tip de creativitate, miza fiind formarea unor parteneriate de lucru mai puțin convenționale.

Tema aleasă de IN:Fusion va investiga contrastul aparent dintre biofilie și tehnofilie, concepte care par a descrie doi poli opuși ai relației noastre cu lumea înconjurătoare. Cu toate acestea, schimbările rapide în contextele sociale, științifice, tehnologice și ecologice au dus la o coexistență a acestor două direcții – pe de o parte, tehnologia în creștere exponențială și, pe de altă parte, o preocupare crescândă pentru conservarea și protecția mediului înconjurător.

Omenirea a dezvoltat deja practici biomimetice, prin care recunoaște inteligența intrinsecă a speciilor non-umane (animale, ciuperci, bacterii, fungi), modelează tehnologii bazate pe aceste forme de inteligență, realizează clădiri vii, roboți auto-organizați și altele. În paralel, conștientizând impactul manipulării biologiei, există și un scenariu low-tech care imaginează o lume a rezilienței, a dezvoltării durabile, a industriei cu zero deșeuri, o lume care încearcă să schimbe tehnologiile care perturbă mediul natural.

IN:Fusion aduce în prim-plan provocarea de a găsi echilibrul între tehnologie și natură, de a integra progresele tehnologice în moduri care să fie în armonie cu mediul înconjurător, de a cauta modele științifice și de a implica comunități aparent diferite – artiști și cercetători pentru a explora împreună aceste scenarii.